artikel

Golff moet blijven

Formules

Golff moet blijven

Wat zou het handig zijn om twee kleine formules, die toch van jou zijn, in elkaar te schuiven en er een iets grotere, sterkere formule van te maken. Groothandelsorganisatie Sligro heeft Emté en Golff en wil die het liefst in elkaar schuiven tot één Emté. Emté en Golff zijn twee verschillende grootheden. Emté is een filialenorganisatie, die vanuit Veghel wordt aangestuurd. Golff daarentegen is een organisatie van zelfstandige ondernemers. Die groep laat zich niet zonder slag of stoot inlijven om straks het derde wiel aan de wagen te worden van Emté.

Er wordt al maandenlang onderhandeld tussen Sligro en de Golff-ondernemers. Er zit geen millimeter schot in. ‘Het hele contract dat Sligro ons aanbiedt is een probleem. De verdeelsleutel qua inkomsten is redelijk vaag. Verder is de prijspositionering niet helemaal duidelijk. Waar gaat Emté in het huidige spel van de prijzenslag zitten’, vroeg Golff-ondernemersvoorzitter Cees Vader deze week hardop af aan de vooravond van de bekendmaking van de halfjaarcijfers van Sligro.

Groothandel

Sligro doet het als geheel goed. Dat is te danken aan de groothandelstak. Emté en Golff zijn echter samen in de rode cijfers gedoken. Gebroederlijk hebben ze een verlies gedraaid van 1 miljoen euro. De economische recessie heeft Emté en Golff bereikt, want vorig jaar draaiden de twee formules in de eerste zes maanden nog 3 miljoen euro winst.

Donkere wolken

Onder deze samentrekkende economische donkere wolken doet Sligro-topman Koen Slippens de Golff-ondernemers een handreiking. Een fusie tussen Emté en Golff is voor hem niet meer heilig. ‘Als we er niet uitkomen, kunnen de formules gewoon naast elkaar blijven bestaan’, zei hij tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. Ondernemers, ook als ze onderdeel zouden uitmaken van één groot Emté, zijn en blijven een luis in de pels. Die willen het onderste uit de kan. Ze weten nu wat ze aan Golff hebben en willen die duidelijkheid. Emté, dat vanuit van een dwerg in een keer – door de overname van Edah – een reus werd, is er nog niet in geslaagd om zich te bewijzen. Het oude, en door ondernemers gedreven Golff, heeft zich al bewezen. Golff is weliswaar geen reus, maar Golff moet blijven.

 

Reageer op dit artikel