nieuws

Ook bij IRI forse daling marktaandeel AH

Food Data 7978

Ook bij IRI forse daling marktaandeel AH

ZALTBOMMEL – Jumbo en de harddiscounters zijn de grootste groeiers in de markt. AH verliest 0,6 procentpunt marktaandeel.

Dat heeft onderzoeksbureau IRI bekendgemaakt. De cijfers betreffen de marktaandelen over 2018. Al eerder kwam Nielsen tot een zelfde marktaandeeldaling van 0,6 procentpunt voor de marktleider. Volgens beide onderzoeksbureaus komt AH uit op een marktaandeel van 34,7. Ook voor Jumbo komen beide bureaus tot eenzelfde marktaandeel: 19,1 procent.

IRI noemt verlies AH opmerkelijk

IRI in toelichting op de cijfers: ‘Opmerkelijk is het sterke verlies van Albert Heijn, die als marktleider 0,6%-punt marktaandeel inlevert dit jaar. De grootste groeier dit jaar is Jumbo die mede dankzij de overname van Emté 0,4%-punt marktaandeel wint. Ook Coop plust door de overname van Emté en laat een marktaandeelstijging van 0,2%-punt zien. Daarnaast weet ook Spar haar marktaandeel licht te laten groeien dit jaar.’

Harddiscount aan opmars bezig

Klik hier voor een actueel overzicht van de marktaandelen.

Verder noemt IRI het bijzonder dat harddiscount weer aan een opmars bezig is. ‘Na een kleine daling in marktaandeel vorig jaar, laten zowel Aldi als Lidl dit jaar weer een sterkere groei zien dan de rest van de markt, waardoor ze gezamenlijk 0,4%-punt in marktaandeel stijgen.’ Opvallend daarbij is het verschil in marktaandeel van de harddiscounters volgens de onderzoeksbureaus. IRI deelt de prijsvechters 16,1 procent van de markt toe. Nielsen schat ze met 17,7 procent maar liefst 1,6 procentpunt hoger in. Nielsen maakt ook een uitsplitsing: Aldi 6,8 procent en Lidl 10,9.

Marktaandeel Superunie daalt

Uit de cijfers distilleert IRI een daling van het marktaandeel van Superunie doordat Emté uit de markt wordt genomen. De marktaandelen van IRI worden gemeten inclusief de online verkopen van de ‘traditionele’ supermarkten. De omzet van de Nederlandse supermarkten in 2018 bedroeg volgens IRI in totaal €38,7 miljard, een stijging van 3,5% ten opzichte van vorig jaar. ‘Daarmee ligt de groei iets lager dan vorig jaar, toen een groei van 3,8% werd gerealiseerd.’

 

Reageer op dit artikel