nieuws

IRI: Feestdagenomzet komt op +4,9 procent

Food Data 422

IRI: Feestdagenomzet komt op +4,9 procent
Foto: ANP

ZALTBOMMEL – De supermarkten hebben een goede feestdagenomzet gedraaid. Met een omzetplus van 4,9 groeide de omzet sneller dan de marktgroei over het hele jaar.

Dat blijkt uit een eerste analyse van onderzoeksbureau IRI. IRI bestempelt de omzetten van week 51/52 als ‘matig’. Sjanny van Beekveld: ‘Een fors verlies in week 51 aangezien de dag voor Kerst (maandag de 24e) dit jaar in week 52 viel. In week 52 wordt dit volledig goedgemaakt en groeit de totale kerstomzet nog iets boven het niveau van vorig jaar (+0,7%), maar blijft achter op de marktgroei.’

Kerstomzet naar miljard

Echter voor een goed beeld moet ook week 1 worden meegenomen. ‘Dan zitten we op een groei van 4,9 procent, wat de totale marktgroei weer ver overschrijdt.’ De markt groeide in 2018 met 3,5 procent, aldus de cijfers. Het CBL verwachtte dat de kerstomzet in de kerstweek op ruim €1 miljard zou uitkomen. De week voor kerst (week 51) kwam die uit op ruim €946 miljoen, de eigenlijke kerstweek (week 52) op €740 miljoen.

Open op kerstdagen

Distrifood meldde al eerder dat op Eerste en Tweede Kerstdag vorig jaar een flink aantal supermarkten geopend was. Uit een onderzoek bleek dat 727 supermarkten op Eerste Kerstdag open zouden zijn. Dit was een toename van bijna 4 procent ten opzichte van vorig jaar. Op Tweede Kerstdag 2018 waren met 2265 winkels meer dan de helft van de supermarkten geopend.

Reageer op dit artikel