nieuws

Marshoek: zonnige zomer stuwt omzet supers

Food Data 580

HOUTEN – De zonnige zomer met hoge temperaturen heeft supermarkten de hoogste omzetgroei in jaren bezorgd, blijkt uit onderzoek van Marshoek.

Marshoek: zonnige zomer stuwt omzet supers

Mede door het mooie zomerweer hebben supermarktondernemers hun omzet in de zomerperiode  met 5,3% zien groeien ten opzichte van de zomerperiode een jaar eerder. Dat blijkt uit een onderzoek van retailspecialist Marshoek onder ruim 200 franchise supermarkten. Hoewel veel supermarktondernemers aan het begin van dit jaar nog een negatieve omzetindex noteerden, is dit na een fantastische zomerperiode volledig omgedraaid, meldt Marshoek.

Marshoek: omzet volgt temperatuur

Opvallend is dat de supermarktomzet dezelfde trend toont als de gemiddelde temperatuur. Wanneer de temperatuur piekt dan stuwt dit de supermarktomzet. De gemiddelde temperatuur lag in de weken 25 tot en met 36 gemiddeld 1,4 graden hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet van supermarktondernemers steeg in deze periode met 5,3%. In onderstaande grafiek is de index van de gemiddelde temperatuur per week en de index van de gemiddelde omzet per week weergegeven.

 

Meer klanten

Verder valt op dat de omzetstijging wordt veroorzaakt door een stijging van het aantal klanten. Een hogere gemiddelde temperatuur zorgt ervoor dat meer klanten een supermarkt bezoeken (toerisme) en dat klanten vaker een supermarkt bezoeken, terwijl de gemiddelde besteding licht onder druk komt te staan. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat over het hele jaar gezien de gemiddelde besteding daalt naarmate de temperatuur stijgt.

Voorspellend

Supermarkten zullen met mooi weer rekening moeten houden met meer klantbezoeken en een hoger aantal kassa- en/of zelfscantransacties. Om de gemiddelde besteding op peil te houden kunnen supermarkten inspelen op een korter consumptievooruitzicht van consumenten tijdens een zonnige en warme periode.

Reageer op dit artikel