nieuws

‘Offerman verzweeg listeriadrama tegen CSU’

Fabrikanten 2273

‘Offerman verzweeg listeriadrama tegen CSU’
Foto: ANP

AALSMEER – Vleeswarenfabriek Offerman verzweeg in aanloop naar het listeriadrama tegen zijn eigen schoonmaker dat de verouderde vleeswarenfabriek in Aalsmeer extra moest worden schoongemaakt.

Bovendien negeerde het adviezen van schoonmaakbedrijf CSU. Dat schrijft De Telegraaf maandag.

Listeriabesmetting Offerman

Offerman moest de locatie afgelopen maand sluiten op last van de voedsel- en warenautoriteit NVWA, nadat bleek dat vleeswaren die hier werden gesneden en verpakt ernstig waren besmet met de listeriabacterie. Veel supermarktketens zijn erdoor getroffen. Zo moest Jumbo 130 soorten vleeswaren terugroepen.

Extra inspecties NVWA onbekend bij CSU

Nu blijkt dat schoonmaakbedrijf CSU eind vorig jaar al van zijn contract met Offerman af wilde, schrijft de Telegraaf. De onderneming gaf aan het contract te willen beëindigen vanwege een meningsverschil met het vleeswarenbedrijf over de gang van zaken binnen de verouderde fabriek. Ook wordt duidelijk dat het vertrek van CSU bij Offerman enkele weken vóór de publiekelijke bekendmaking van de listeriabesmetting was, maar ruim een maand nadat het vleeswarenbedrijf door de NVWA van de besmetting op de hoogte was gesteld en daardoor extra inspecties kreeg. ‘Wij hebben in die tijd nooit geweten dat er extra toezicht van de NVWA was. Offerman hield dat feit voor ons onder de pet’, aldus een woordvoerder van CSU in de krant.

300.000 kilo besmet vleeswaren

Vernietigingsbedrijf Rendac in Son heeft in oktober 300.000 kilo mogelijk met listeria besmet vlees en vleeswaren moeten vernietigen dat afkomstig was van Offerman. Het betrof pakjes vleeswaren die uit de schappen van diverse supermarktketens zijn gehaald, grotendeels van Jumbo en ook Sligro. Ook Superunieleden als Coop, Dekamarkt, Dirk en Deen en Albert Heijn haalden vleeswaren terug, onder meer van halal-merk Wahid. In totaal ging het zeker om 2,4 miljoen verpakkingen.

Reageer op dit artikel