nieuws

Coca-Cola snijdt in gebruik krimpfolie

Fabrikanten 5516

Coca-Cola snijdt in gebruik krimpfolie

ROTTERDAM – Coca-Cola in Nederland komt met een nieuwe omverpakking: de KeelClip. Het gaat om een nieuwe, minimalistische kartonnen verpakking voor multipacks blik.

Dit heeft de frisdrankfabrikant vandaag bekendgemaakt. Met deze stap vervangt het bedrijf de bestaande omverpakking van plastic krimpfolie door karton voor multipacks blik. Daarmee bespaart Coca-Cola naar eigen zeggen jaarlijks 350.000 kilo nieuw plastic in Nederland. Coca-cola gaat overigens (nog) niet met het volledige assortiment over op een kartonnen omverpakking. Een woordvoerder laat weten dat de 1,5 liter multipack-flessen wel nog worden verpakt in een plastic shrink. Deze is echter wel volledig gemaakt van 100 procent gerecycled plastic.

Nieuwe bliklijn en verpakkingsmachine

In de lokale fabriek in Dongen investeert de frisdrankproducent ruim €14 miljoen in een nieuwe bliklijn en verpakkingsmachine, die het mogelijk maakt om deze innovatieve omverpakking vanaf volgend jaar te gebruiken. De nieuwe verpakking, die in de eerste helft van 2020 op de Nederlandse markt verschijnt, is een van de eerste ter wereld, aldus Coca-Cola.

Lichtere verpakking en meer gerecycled materiaal

Jaap Wassink, VP & country director Coca-Cola European Partners Nederland: ‘We werken er aan om onze verpakkingen zo duurzaam mogelijk te maken. Dit is niet nieuw, we zijn hier al jaren mee bezig. Denk bijvoorbeeld aan het lichter maken van onze verpakkingen en het verhogen van het gebruik van gerecycled materiaal. De stap om nu ook minimalistische kartonnen verpakkingen voor multipacks te gebruiken, is een hele belangrijke in het verder terugdringen van het gebruik van verpakkingsmateriaal.’

Kartongebruik tot minimum beperkt

Coca-Cola laat weten dat de KeelClip 100 procent recyclebaar is en het FSC-keurmerk heeft. ‘Naast dat de nieuwe omverpakking een flinke materiaalbesparing oplevert en het kartongebruik tot een minimum wordt beperkt, heeft het als voordeel dat de blikjes volledig zichtbaar zijn’, aldus het frisdrankmerk. Coca-Cola zet deze stap samen met Graphic Packaging International, de ontwikkelaar van de KeelClip-technologie.

Besparing half miljoen kilo nieuw plastic

Vandaag is ook bekendgemaakt dat alle petflessen van Fuze Tea in het eerste kwartaal van 2020 van 100 procent gerecycled plastic (rPET)1 worden gemaakt. ‘Dit levert een besparing op van ruim een half miljoen kilo nieuw plastic en er vindt 40 procent minder CO2-uitstoot plaats. Een onderdeel van deze duurzamere verpakkingen is dat ook de groene flessen van Fuze Tea Green Tea nu transparant worden, zodat ze beter tot nieuwe flessen kunnen worden gerecycled’, aldus het frisdrankmerk.

Reageer op dit artikel