nieuws

Overheid investeert via fonds in Jopen Bier

Fabrikanten 1153

Overheid investeert via fonds in Jopen Bier
Foto: ANP

DEN HAAG – De Nederlandse overheid heeft via investeringsvehikel DVI de afgelopen jaren onder meer geïnvesteerd in de Haarlemse stadsbrouwerij Jopen. Ook de leverancier van kant-en-klare maaltijden Eetgemak ontving een investering vanuit de overheid.

Dat blijkt uit een overzicht dat Het Financieele Dagblad heeft ontvangen. Het gaat om stimuleringsgeld voor innovatieve bedrijven. Ook televisieproductiebedrijf Tuvalu, lingeriemaker Marlies Dekker, hypotheekadviseur Ikbenfrits, ticketverkoper Tiqets en in het PR-bureau Kingfisher ontvingen investeringen vanuit de overheid. Het gaat daarbij om tonnen per investering.

Fonds beschikt over €400 miljoen

Dutch Venture Initiative (DVI) bestaat sinds 2013 en is bedoeld om snelgroeiende bedrijven te ondersteunen. Het fonds beschikt over zo’n €400 miljoen aan vermogen. Het publiceert weliswaar een jaarverslag, maar hierin worden zelden namen vermeld van bedrijven waarin geïnvesteerd is. Eetgemak is een bedrijf dat ooit als groentewinkel in Wassenaar begon en zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot een belangrijke toeleverancier van maaltijden voor onder meer ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties en tafeltje-dekje-diensten. Ook kunnen particulieren zelf bestellen.

Hoogleraar kritisch over investeringen

Deskundigen zijn kritisch over de investeringen in onder meer Jopen. ‘Waar is het grotere nationale belang? Achteraf kun je altijd wel een verhaal bedenken waarom een bedrijf innovatief is. Maar ik zie hier geen vliegwieleffect’, zo wordt hoogleraar Arnoud Boot van de Universiteit van Amsterdam geciteerd.

Reageer op dit artikel