nieuws

Nieuw boek over Paul Polman (ex-Unilever)

Fabrikanten 6323

Nieuw boek over Paul Polman (ex-Unilever)
Foto: ANP

ROTTERDAM – ‘Het grote gevecht & het eenzame gelijk van Paul Polman’. Dat is de titel van een nieuw boek over de voormalige ceo van Unilever.

Het boek, 432 pagina’s, is geschreven door Jeroen Smit. Smit is onder meer bekend van zijn boeken over Ahold (Het drama Ahold, 2004) en ABN AMRO (De prooi, 2008). De onderzoeksjournalist beschrijft hoe Polman door de jaren heen de koers van Unilever probeert te wijzigen.

P&G en Unilever

De eerste hoofdstukken spelen zich af in de jaren negentig, als Polman directeur is bij Procter & Gamble (P&G), concurrent van Unilever. In 2009 wordt Polman de nieuwe aanvoerder van Unilever. Tot 1 januari 2019 is hij ceo van het levensmiddelenconcern. In zijn laatste jaar verdiende hij meer dan €11,7 miljoen. Hij werd opgevolgd door Alan Jope.

Hoofdkantoren en Kraft Heinz

Dit laatste jaar bij Unilever verliep tamelijk tumultueus voor Polman, met de mislukte samenvoeging van de hoofdkantoren in Londen en Rotterdam als dieptepunt. Eerder had Polman te maken met een overnamevoorstel van de Amerikaanse voedingsgigant Kraft Heinz. Dat werd snel afgewezen door Polman, die een sterke nadruk legde op een duurzame koers bij het bedrijf. Smit heeft naar eigen zeggen in ruim twee jaar 166 gesprekken gevoerd met mensen in de omgeving van Polman.

Reageer op dit artikel