nieuws

Bananenschimmel ‘sneller dan ooit’ te vinden

Fabrikanten 1041

Bananenschimmel ‘sneller dan ooit’ te vinden

WAGENINGEN – Een nieuwe veldtest van Wageningen University & Research (WUR) spoort sneller dan ooit tevoren bananenschimmel TR4 op. ‘Dit is een belangrijke stap voor de industrie.’

Dat meldt de WUR op basis van positieve testresultaten in Colombia. De snelle opsporing van Tropical Race 4 (TR4) is voor bananentelers wereldwijd een belangrijke stap. De Fusariumstam, die Panamaziekte bij bananen veroorzaakt, heeft al meerdere malen hele plantages verwoest.

Diagnose met handzame LAMP-test

Niet eerder kon de diagnose van TR4 zo snel worden vastgesteld. De test is bovendien volgens de WUR handzamer dan laboratoriumtests, waardoor bananenboeren en autoriteiten bij verdenking direct maatregelen kunnen nemen om verdere verspreiding van de schimmel te voorkomen. Deze nieuwe zogeheten LAMP-test is ontwikkeld door een onderzoeksteam onder leiding van hoogleraar Gert Kema (WUR). De hoogleraar Fytopatologie: ‘In principe kan elk bedrijf binnen de bananenteelt het apparaat kopen, zijn medewerkers laten trainen en het direct gebruiken.’

Bananenboer krijgt uitslag binnen een uur

De bananenboeren krijgen de uitslag van de LAMP-test vervolgens binnen een uur. Kema: ‘Met een zich ontwikkelende pandemie is een snelle test onontbeerlijk voor het adequaat in gang zetten van quarantainemaatregelen. Dit is een belangrijke stap voor de industrie.’

Test in Colombia en bij Filipijnse bananentelers

‘Door de trainingen die we met instanties in Colombia en telers in de Filipijnen hebben opgezet, weten we dat de test makkelijk is uit te voeren’, zegt Kema. ‘Je neemt een stukje weefsel, isoleert via een snel en makkelijk proces wat DNA en stopt het in het apparaat. Dat is zo groot als een schoenendoos en kan dus in de auto mee naar het veld. Juist voor gebieden waar het de Fusariumschimmel net is opgedoken, is deze test essentieel om een uitbraak snel in kaart te brengen.’

Reageer op dit artikel