nieuws

Waterfabrikant Spadel wil ook meer statiegeld

Fabrikanten 1951

MADE – Spadel Nederland roept het bedrijfsleven en de politiek op om snel een statiegeldsysteem in de voeren voor alle drankverpakkingen. Dus ook voor de kleine flesjes en blikjes.

Waterfabrikant Spadel wil ook meer statiegeld

Spadel-topman Bart Peeters: ‘De huidige aanpak is onvoldoende om een circulaire economie te bereiken en zwerfvuil terug te dringen, vooral bij flesjes en blikjes die buitenshuis worden genuttigd. Wij komen tot de conclusie dat dit zonder statiegeld niet werkelijk beter zal gaan. Vandaar dit initiatief.’

In gesprek met politici en bedrijven

De producent van Spa en Bru wil hierover op korte termijn in gesprek met politici en bedrijven. Het bericht komt op de dag dat bekend wordt dat verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven de invoering van statiegeld op kleine flesjes en blik mogelijk wil vervroegen.

‘Statiegeld is effectief middel’

Spadel zegt dat inzameling alleen succesvol kan zijn als alle gebruikte verpakkingen gescheiden worden ingezameld. Op die manier kan worden gegarandeerd dat het materiaal van voldoende kwaliteit is om opnieuw in te zetten voor schone en veilige nieuwe verpakkingen. Statiegeld is dan een effectief middel, aldus de producent. Peeters: ‘Haast is geboden. Elke dag belanden talloze flesjes en blikjes in de natuur en berokkenen blijvende milieuschade en dierenleed. Het is duidelijk dat alleen een goed statiegeldsysteem kans biedt om aan deze situatie een einde te maken.’

Supermarkten en frisdrankfabrikanten

De oproep van Spadel Nederland is opmerkelijk. Veel supermarkten en frisdrankfabrikanten verzetten zich al jaren tegen de invoering van statiegeld op kleine flesjes en blik. Het bedrijf is veel bezig met duurzaamheid. Zo wil de Spa- en Bru-fabrikant uiterlijk in 2025 volledig circulaire verpakkingen realiseren ‘die bijdragen aan de gezondheid van het milieu en van de mens’, aldus Peeters.

Reageer op dit artikel