nieuws

Belastingdienst eist €1 miljard van tabaksreus

Fabrikanten 540

LONDEN – De Nederlandse Belastingdienst eist €1 miljard van tabaksreus British American Tobacco (BAT).

Belastingdienst eist €1 miljard van tabaksreus

BAT zou tussen 2003 en 2016 misbruik hebben gemaakt van een holding in Amstelveen om zo min mogelijk belasting te betalen. Dat blijkt uit onderzoek van De Onderzoeksredactie in de NRC. Zij vonden in het jaarverslag 2018 van BAT dat de belastingdienst 902 miljoen pond claimt, omgerekend €1 miljard, vanwege het op grote schaal ontwijken van belasting. Het conflict draait met name om leningen die de tabaksgigant vanuit Nederlandse vennootschappen verstrekte aan dochterondernemingen in het buitenland, aldus de onderzoekers. BAT zou de lokale winst gedrukt hebben door de rente die de dochterbedrijven over de leningen betaalden, waardoor het bedrijf in alle betrokken landen minder winstbelasting hoefde te betalen.

‘Benadeling Nederlandse schatkist’

De rente-inkomsten werden vanuit Nederland direct doorgestuurd naar een moedervennootschap in het Verenigd Koninkrijk, die op papier garant stond voor de leningen. Volgens de fiscus is hiermee de Nederlandse schatkist benadeeld.

Naheffing €31 miljoen

Aanvankelijk werd BAT na aanscherping van fiscale regels in 2013 door de OESO een naheffing van €31 miljoen opgelegd. De afgelopen jaren liep dat bedrag fors op, onder meer omdat de Belastingdienst met terugwerkende kracht tot aan 2003 de belastingaanslagen van het bedrijf bekeek. Een woordvoerder van de Belastingdienst zegt tegen NRC dat het de mogelijkheid heeft ‘om tot vijf jaar terug correcties op te leggen’ en dat die termijn ‘in bijzondere gevallen verlengd’ kan worden. Waarom de naheffingen bij BAT teruggaan tot 2003, wil hij niet zeggen tegen de krant.

‘Meerdere multinationals krijgen flinke naheffingen’

Voor zover bekend is het voor het eerst dat de Nederlandse fiscus zo’n groot bedrag terugvordert. Maar ook andere multinationals krijgen flinke naheffingen. Er lopen blijkbaar ‘bij meerdere multinationals verrekenprijsdiscussies over bedragen van meer dan €100 miljoen’. De woordvoerder van de Belastingdienst wil NRC niet vertellen om welke bedrijven het gaat.

OESO-richtlijnen 2013

In 2013 nam de OESO nieuwe richtlijnen aan tegen belastingontwijking: het Beps-programma (base erosion and profit shifting). De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), een samenwerkingsverband van landen om sociaal en economisch beleid te bestuderen en te coördineren, wil hiermee voorkomen dat grote bedrijven met winsten schuiven en daardoor vrijwel nergens meer winstbelasting betalen. Kabinet-Rutte II nam de richtlijnen eind 2013 over, blikt NRC terug.

BAT tekent beroep tegen claim

De tabaksfabrikant tekent beroep aan tegen de claim van de Nederlandse Belastingdienst. Het hoofdkantoor van de sigarettenproducent van onder meer Lucky Strike en Camel is gevestigd in Londen. Het bedrijf is actief in meer dan 200 landen. Een deel van de wereldwijde inkomsten stroomt al jaren via een Nederlandse holding in Amstelveen.

Reageer op dit artikel