nieuws

Mondelez beboet voor manipulatie graanprijs

Fabrikanten 850

Mondelez beboet voor manipulatie graanprijs
Jonathan Weiss / Shutterstock.com

DEERFIELD – De Amerikaanse voedingsmiddelenfabrikant Mondelez heeft een boete van $16 miljoen (zo’n €14,5 miljoen) gekregen voor manipulatie van graanprijzen. Het gaat om een schikking over een kwestie die speelde in 2011.

Mondelez, in Nederland eigenaar van onder meer Lu en Liga, liet destijds doorschemeren op langere termijn interesse te hebben in een grote hoeveelheid granen, door termijncontracten te tekenen. In werkelijkheid had het bedrijf niet zo veel graan nodig, maar profiteerde Mondelez van bedrijven die hun graan tegen lagere prijzen verkochten. Dat leverde $5 miljoen (€4,5 miljoen) op.

Boeren kregen te weinig voor hun producten

Toezichthouder CFTC wijst erop dat boeren door de acties van Mondelez te weinig hebben gekregen voor hun producten. Mondelez was destijds nog onderdeel van Kraft Foods. Andere delen van dit bedrijf maken inmiddels deel uit van Kraft Heinz, dat de boete samen met Mondelez moet betalen.

Mondelez en Kraft Heinz oneens met boete

Beide bedrijven zijn het volstrekt oneens met de uitspraak van CFTC. De bedrijven kondigden aan via de rechtbank directe betaling van de boete te willen verhinderen.

Reageer op dit artikel