nieuws

Suikertaks komt Britse fabrikant duur te staan

Fabrikanten 1009

Suikertaks komt Britse fabrikant duur te staan
Foto: Shutterstock

De Britse frisdrankfabrikant A.G. Barr voorziet een flinke winstdaling door de invoering van de frisdranktaks in het Verenigd Koninkrijk.

Het effect van de heffing op suikerhoudende drankjes op de verkopen van het bedrijf was een stuk groter dan voorzien. De verkopen in de eerste helft van het jaar zakten door het effect van de suikertaks met 10 procent tot £123 miljoen, omgerekend €136 miljoen.

Winstdaling 20 procent door suikertaks

De bottelaar van in Engeland populaire drankjes als Rubicon en Rockstar rekent erop dat de winst dit jaar tot 20 procent lager uitpakt dan een jaar eerder. Het Verenigd Koninkrijk voerde in 2018 een heffing in op frisdrank, afhankelijk van hoeveel suiker de drankjes bevatten.

Consument switcht naar goedkopere drankjes

De energiedrank Rockstar en de frisdrank met tropische fruitsmaken Rubicon bevatten veel suiker. Volgens A.G. Barr stapten veel consumenten over naar goedkopere drankjes. Het bedrijf liet weten eerdere prijsverlagingen terug te draaien. Op de beurs in Londen werd A.G. Barr stevig afgestraft. De onderneming verloor een kwart van zijn beurswaarde.

Reageer op dit artikel