nieuws

Milka-reclame ‘deels misleidend’ volgens RCC

Fabrikanten 1830

Milka-reclame ‘deels misleidend’ volgens RCC
Foto: Shutterstock

AMSTERDAM – Chocoladefabrikant Milka moet een tv-commercial aanpassen omdat die deels misleidend is volgens de Reclame Code Commissie (RCC).

Het oordeel kwam na een klacht van stichting Even Geen Vlees bij de commissie. In de betreffende reclame zegt Milka dat alle gebruikte koemelk van melkveehouders komt die maximaal 60 koeien houden. Volgens de stichting is het onmogelijk dat zo’n groot en internationaal bedrijf als Milka de melk uitsluitend betrekt bij kleinschalige boeren. Milka is actief in meer dan 40 landen in Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Noord-Afrika en West-Azië.

Gemiddeld 63 koeien

Moederbedrijf Mondelez geeft toe dat de toeleverende bedrijven waar zijn belangrijkste melkleverancier de melk koopt gemiddeld 63 koeien hebben.

RCC wijst ander bezwaar af

Stichting Even Geen Vlees kreeg niet op alle kritiekpunten gelijk van de RCC. Zo maakte de stichting bezwaar tegen de term ‘teder geproduceerde melk’ in de commercial, maar dat bezwaar is afgewezen. Milka wil met die term aangeven dat de melk van kleinschalige bedrijven komt, die geven om de leefomstandigheden van hun koeien. Volgens de RCC is daar daadwerkelijk sprake van.

Reageer op dit artikel