nieuws

Schuldenlast Greenyard fors gegroeid

Fabrikanten 2024

Schuldenlast Greenyard fors gegroeid

BRUSSEL – De Belgische agf-reus Greenyard, onder meer een grote toeleverancier van Albert Heijn, heeft de de schuldenlast zien groeien tot zeven keer de brutowinst van het bedrijf. De onderneming gaat deze last te lijf met het schrappen van 422 banen en een kapitaalverhoging, zo bleek bij de presentatie van de jaarresultaten.

De brutobedrijfswinst van Greenyard kwam vorig jaar uit op €64,5 miljoen. Dit is een halvering ten opzichte van een jaar eerder. Netto boekte de agf-toelverancier een verlies van €192 miljoen, tegen een beperkt verlies van €1,7 miljoen in het vorige boekjaar. Oprichter en co-topman Hein Deprez noemde de voorbije jaargang voor Greenyard ‘het meest uitdagende jaar in de geschiedenis van het bedrijf’, zo wordt hij door de Belgische krant De Tijd geciteerd.

Greenyard keert geen dividend uit

De onderneming keert geen dividend uit aan aandeelhouders over het boekjaar dat op 31 maart werd afgesloten. Greenyard kwam afgelopen jaar uitgebreid in het nieuws door de financiële malaise rond het bedrijf. Dit leidde onder meer tot de aanstelling van een tweede ceo naast Deprez. Daarnaast kwam het bedrijf in de publiciteit met een schandaal rond listeriabesmetting. Gisteren werd bekend dat de betreffende productielocatie in Hongarije wordt verkocht aan Roger & Roger.

Schuldenlast moet worden afgebouwd

De schuldenlast van Greenyard liep met €37,2 miljoen op naar €456,3 miljoen. Dit is ongeveer zeven keer de brutobedrijfswinst. Met de banken is afgesproken dat deze schuldenlast de komende jaren wordt afgebouwd naar een ratio van drie. Dit moet gebeuren door de verkoop van de conservendivisie en het aantrekken van een nieuwe investeerder. De gesprekken hierover lopen nog.

Greenyard ziet tekenen van herstel

Het bedrijf zegt de eerste tekenen van herstel te zien. De onderneming wijst daarbij op de kleinere omzetdaling in de verkoop van verse producten in het vierde kwartaal en zelfs een omzetstijging in dat kwartaal bij de verkoop van diepvriesproducten.

Reageer op dit artikel