nieuws

Hakgezicht Martine Bijl (71) overleden

Fabrikanten 2399

Hakgezicht Martine Bijl (71) overleden
Foto: Hak.nl

HILVERSUM – Presentatrice, zangeres en actrice Martine Bijl is afgelopen donderdag op 71-jarige leeftijd overleden. Bijl was jarenlang tevens het gezicht van groentemerk Hak en stond als oorspronkelijke presentatrice van Heel Holland Bakt aan de basis van de huidige baktrend in Nederland.

Haar overlijden werd bekendgemaakt door productiebedrijf Stage Entertainment. Bijl leefde de afgelopen jaren een teruggetrokken bestaan nadat ze in september 2015 werd getroffen door een hersenbloeding. Wel schreef ze nog een boek over de impact van haar hersenbloeding.

Vanaf 1986 in commercials van Hak

Als lid van het panel van Wie van de Drie en actrice in Het Zonnetje in Huis groeide Bijl uit tot een van de bekendste Nederlanders. Ze nam ook lp’s en cd’s op en was actief in het theater als actrice en met one-woman-shows. Bijl werd door fabrikant van groenten in blik en pot Hak in 1986 ingehuurd. Ze bleef met tussenpauzes tot 2013 actief in de commercials van het bedrijf. Die sloten meestal af met de door Bijl uitgesproken tekst ‘U moet de groenten van Hak hebben’. In haar laatste spotje sprak Martine Bijl een alternatieve troonrede uit. ‘Ik zal wel gedacht hebben: Dat is leuk, dat doe ik een keertje. Nooit gedacht dat ik het lang zou doen’, zei ze er zelf ooit over.

Reactie Hak

Hak laat in een statement weten: ‘Met grote ontsteltenis hebben we vanmiddag kennis genomen van het overlijden van Martine Bijl. Ons gedachten gaan in de eerste plaats uit naar haar echtgenoot, directe familie en vrienden. Martine is de afgelopen meer dan 30 jaar nauw verbonden geweest aan Hak. In de perioden 1986-2000 en 2006-2013 was zij het boegbeeld van de inmiddels iconische Hak tv-reclames. ‘U moet de groenten van HAK hebben’ staat als reclameslogan in de hoofden van miljoenen consumenten gegrift en is inmiddels verworden tot een reclameklassieker. In totaal speelde zij de hoofdrol in 40 verschillende TV commercials. Haar multi-talent kwam keer op keer tot zijn recht in de wijze waarop zij haar reclamepersoonlijkheid wist neer te zetten. Zonder enige twijfel heeft zij een grote bijdrage geleverd aan de groei van het A-merk Hak en in het verlengde daarvan aan de consumptie van vers verwerkte groenten in Nederland. Wij zijn haar hiervoor zeer erkentelijk.’

Drie seizoenen Heel Holland Bakt

In juni 2013 werd ze presentatrice van het nieuwe televisieprogramma van Omroep Max, Heel Holland Bakt, de Nederlandse versie van het programma The Great British Bake Off. Martine Bijl presenteerde de eerste drie seizoenen van het programma. Tijdens de uitzending van het derde seizoen kreeg ze een hersenbloeding en moest ze zich terugtrekken voor het vierde seizoen. Ze werd vervangen door André van Duin.

Stimulans voor verkoop bakproducten

In 2015 bleek dat de omzet van bakproducten en dessert-ingrediënten in vier jaar tijd was gestegen van €159 naar €184 miljoen, een toename van 15 procent. Ook het aantal kook- en bakwinkels nam toe door het programma.

Reageer op dit artikel