nieuws

Greenyard verkoopt probleemfabriek

Fabrikanten 1024

Greenyard verkoopt probleemfabriek
Foto: Shutterstock

BRUSSEL – De Belgische agf-toeleverancier Greenyard stoot zijn fabriek in het Hongaarse Baja af. Deze kwam eerder in het nieuws door dodelijk listeria-besmettingen die uiteindelijk tot sterfgevallen in vijf Europese landen leidde.

Koper van de fabriek is het eveneens Belgische Roger & Roger, zo schrijft de Belgische krant De Tijd. Deze onderneming is onder meer bekend als fabrikant van het chipsmerk Croky. Greenyard, dat het financieel toch al moeilijk had, kreeg door de besmettingen een volgende dreun te verwerken. De onderneming moest verschillende recalls uitvoeren, waaronder bij Coop en Emté in Nederland. Greenyard is ook een belangrijke toeleverancier van Albert Heijn. Die keten hoefde overigens geen producten terug te halen. Het betrof besmetting van diepvriesproducten.

Onderdeel grootschalige reorganisatie

Hoeveel Roger & Roger betaalt voor de overname is niet bekendgemaakt. De verkoop is onderdeel van een grootschalige herstructurering van Greenyard, dat financieel in de puree zit. Deze operatie moet leiden tot het verkleinen van de schuldenlast met zo’n €350 miljoen. Greenyard wijt de financiële problemen aan een prijzenslag tussen supermarkten in West-Europa. De intensieve samenwerking met Albert Heijn geldt voor Greenyard als een voorbeeld voor verdere allianties. Die werden onlangs gesloten met de Belgische tak van Carrefour en het Britse Tesco.

Reageer op dit artikel