nieuws

FNV: ‘Acties Nestlé-personeel onvermijdelijk’

Fabrikanten 602

AMSTERDAM – Voedingsmiddelenfabrikant Nestlé Nederland heeft nog twee weken de tijd om met een beter loonbod te komen voor personeel. Anders zijn acties onvermijdelijk, stelt vakbond FNV.

FNV: ‘Acties Nestlé-personeel onvermijdelijk’

Volgens de bond heeft Nestlé het over een loonsverhoging van 1 procent voor de medewerkers op het hoofdkantoor en 2,8 procent voor fabrieksmedewerkers. Dat is mijlenver van de eis van 5 procent die FNV wil voor de circa 600 medewerkers. Zowel op het hoofdkantoor in Amstelveen als in de fabriek in Nunspeet is het eindbod door bondsleden naar de prullenbak verwezen. Nestlé zegt echter dat het eindbod voor nu het maximaal haalbare is.

Nestlé: ‘Bewering FNV onvolledig’

Nestlé benadrukt dat de bewering van FNV onvolledig is. In Amstelveen gaat het om een beloningsmodel op basis van prestatie. Zelfs als een werknemer niet goed presteert of ziek is geweest, wordt het loon met minimaal 1 procent verhoogd. De maximale beloning bij goed presterend personeel is een verhoging van 7,8 procent. Gemiddeld hebben Nestlé-medewerkers op het hoofdkantoor 3,5 procent loonsverhoging gekregen op 1 april dit jaar. Bovendien wordt dit in april 2020 weer met gemiddeld 3,5 procent verhoogt, verklaart Judy Zwinkels van Nestlé. In Nunspeet gaat het niet om een prestatiebeloning. De vaste loonstijging van 2,8 procent is volgens Nestlé nagenoeg gelijk aan de gemiddelde loonstijging in de levensmiddelensector van 2,87 procent.*

Vervolgstappen FNV

De huidige cao’s van Nestlé verliepen op 1 april. Tijdens een ledenbijeenkomst van vakbond FNV stemde personeel in met acties als Nestlé niet met een beter voorstel over de brug komt. Daarmee is het wachten op vervolgstappen van de bond.

* Update 7 juni 2019: de percentages in deze alinea zijn naar aanleiding van telefonisch contact met Judy Zwinkels namens Nestlé aangepast.

Reageer op dit artikel