nieuws

Hak voert als eerste Nutri-Score in

Fabrikanten 2135

Hak voert als eerste Nutri-Score in

GIESSEN – Groentefabrikant Hak voert per 1 september aanstaande het Nutri-Score label in op zijn producten. Hak wacht daarmee naar eigen zeggen niet af tot het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een definitieve beslissing neemt over een nieuw voedselkeuzelogo als opvolger van het in 2016 afgeschafte ‘Vinkje’.

‘Nutri-Score is een bewezen instrument om consumenten te stimuleren om, bij hun dagelijkse boodschappen, te kiezen voor een gezond product. Uniek is dat Nutri-Score het enige voedselkeuzelogo is dat gunstige voedingselementen beloont, zoals eiwitten, vezels en het percentage groenten en fruit. Om die reden voorziet Hak dat invoering van Nutri-Score zal leiden tot meer groenteconsumptie. En juist die groenteconsumptie is een uiterst relevant maatschappelijk thema in Nederland, omdat ons land onderaan de lijstjes prijkt van dagelijkse groenteconsumptie in Europa. Gemiddeld eten Nederlanders 134 gram groenten per dag (RIVM) en dat getal stijgt al jaren nauwelijks. Het Voedingscentrum beveelt 250 gram groenten en twee porties fruit per dag aan’, motiveert Hak de beslissing om Nutri-Score in te voeren.

Schaal van A tot E

Het Nutri-Score-systeem bestaat uit een een 5-kleurenschaal met 5 letters van A (gezondste keuze) tot E (beperkt consumeren). De score wordt berekend op basis van een systeem dat rekening houdt met de totale voedingswaarde, waarbij positieve en negatieve elementen tegen elkaar worden afgewogen. Zo heeft het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout een negatieve invloed op de score, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, vezels en eiwitten de score verbetert.

‘Niet wachten, gezien de urgentie’

De invoering van Nutri-Score wordt inmiddels breed gedragen door onder meer het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenindustrie (CBL), de Consumentenbond en Foodwatch. Timo Hoogeboom, ceo van Hak, zegt om die reden niet te begrijpen waar staatssecretaris Paul Blokhuis nog op wacht. Hoogeboom: ‘Er is draagvlak van tal van partijen, het systeem is al in drie Europese landen ingevoerd, het is wetenschappelijk onderbouwd én het is al succesvol getest in de praktijk. Wij willen, gezien de urgentie van het probleem van de achterblijvende groenteconsumptie, niet langer wachten op een beslissing die mogelijk pas volgend jaar genomen wordt en gaan nu als eerste fabrikant de Nutri-Score-systematiek invoeren.’

‘Nutri-Score snel landelijk invoeren’

Hoogeboom vindt het passen bij de verantwoordelijkheid van grootste Nederlandse groentemerk om Nutri-Score als voedselkeuzelogo snel landelijk ingevoerd te krijgen. ‘Wat ons betreft volgen andere fabrikanten snel. De Consumentenbond is deze week een Europees burgerinitiatief gestart om Nutri-Score op de agenda van de Europese Commissie te krijgen. Dat is een heel goed initiatief, maar tegelijkertijd kunnen de fabrikanten ook alvast hun eigen rol pakken’, aldus Hoogeboom.

‘Vrijwel alle producten een A-score’

Volgens Hoogeboom is het vooral positief dat de consument geholpen wordt met een duidelijk voedselkeuzelogo. ‘Vanuit onze bedrijfsmissie vinden wij het belangrijk dat het voor consumenten gemakkelijk gemaakt wordt om meer plantaardig, meer groenten en meer peulvruchten te eten. De voedingswaarde van groenten is heel hoog, vanwege de vezels, eiwitten en vitamines die ze bevatten. Vandaar dat onze producten vrijwel allemaal een A-score krijgen. Als we consumenten willen aanzetten om op eenvoudige wijze meer groenten en peulvruchten te eten, dan zal zo’n positieve Nutri-Score ontegenzeggelijk motiverend werken.’

Reageer op dit artikel