nieuws

Boete dreigt voor AB InBev na topkwartaal

Fabrikanten 1009

Boete dreigt voor AB InBev na topkwartaal
Foto: Shutterstock

BRUSSEL – Bierbrouwer AB InBev heeft afgelopen kwartaal meer bier aan de man gebracht. Het concern deed goede zaken met zijn wereldwijde merken Budweiser, Stella Artois en Corona en profiteerde van groei op belangrijke markten als Brazilië, China, de VS, Colombia en Nigeria. Ook in Europa deed de onderneming het goed. Wel dreigt aanpassing van de tekst op blikjes bier in Nederland het bedrijf Europees in de problemen te brengen.

AB InBev zag in de eerste drie maanden van het jaar zowel de winst als de omzet daardoor aandikken. De brouwer zette een winst in de boeken van ruim 2,5 miljard euro. Dat was een jaar eerder nog 1,4 miljard euro. De opbrengsten dikten met 5,9 procent aan tot zo’n 12,6 miljard euro. AB InBev zag de volumes met 1,3 procent groeien en de opbrengsten per hectoliter stijgen. Het bedrijf bevestigde verder een onderzoek naar de notering van een minderheidsbelang van de Aziatische tak op de beurs in Hongkong.

AB Inbev hangt Europese boete boven het hoofd

Volgens de Belgische zakenkrant De Tijd zou AB Inbev ‘in een niet zo verre toekomst’ een boete kunnen krijgen vanwege machtsmisbruik op de Belgische biermarkt. De krant haalde Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager aan, in de marge van een evenement in Brussel. Het dossier loopt al een tijd. Eind 2017 beschuldigde Brussel de biergigant van machtsmisbruik op zijn thuismarkt.

Aanpassing tekst op Nederlandse blikjes Jupiler en Leffe

Sleutelrol daarbij speelt het feit dat blikjes bier in Nederland goedkoper zijn dan in België. Om tegen te gaan haalde AB Inbev de Franstalige tekst van de blikjes Jupiler en Leffe zodat deze niet verkocht mochten worden in België. Dat maakte paralelimport onmogelijk. In Frankrijk gebeurde hetzelfde met de Nederlandstalige tekst op de blikjes. Vorig jaar werd al bekend dat de bierbrouwer op een schikking aanstuurde in deze zaak, maar de Europese commissie zou nu de voorkeur geven aan een boete.

Reageer op dit artikel