nieuws

Knorr en WNF stellen voedsellijst op

Fabrikanten 1618

Knorr en WNF stellen voedsellijst op
AH.nl

PARIJS – Knorr heeft samen met het Wereldnatuurfonds een lijst opgesteld van voedselingrediënten waar het bedrijf vaker uit wil putten. ‘75% van alle voeding op de wereld komt van slechts twaalf gewassen en vijf diersoorten’, aldus de multinational.

De lijst onder de naam ‘The Future 50 Foods’ is naast het WNF en Knorr een initiatief van dr. Adam Drewnowski, directeur van The Center of Public Health Nutrition aan de Universiteit van Washington. Volgens Knorr is ‘The Future 50 Foods’ een lijst van 50 plantaardige voedingsmiddelen ‘die de voedingswaarde van onze maaltijden kunnen verhogen terwijl tegelijkertijd het negatieve effect van de voedselproductie op de planeet drastisch wordt verminderd.’

Aan de basis van de Knorrlijst staan drie principes:

  • Meer variatie en een grotere hoeveelheid groenten
  • Meer plantaardige eiwitbronnen in plaats van vlees, gevogelte, zuivel en vis
  • Meer variatie in de soorten gewassen en andere bronnen van koolhydraten

Knorr stelt in zijn persbericht dat ‘op dit moment komt 75% van alle voeding op de wereld van slechts twaalf gewassen en vijf diersoorten komt’. Knorr baseert zich voor zijn initiatief onder andere op de FAO: ‘Volgens veel deskundigen resten er minder dan 60 oogsten, totdat de planeet simpelweg niet genoeg voedsel kan produceren voor de groeiende wereldbevolking. Tenzij we wereldwijd onze eetgewoonten gaan veranderen zoals aanbevolen in ‘The Future 50 Foods’ rapport dat vandaag gelanceerd is.’

Volgens Knorr combineert de lijst bekende, hoewel in sommige gevallen nog onderbenutte ingrediënten, zoals linzen, quinoa en boerenkool, met minder bekende ingrediënten, zoals fonio, pompoenbloemen en cactus. ‘Elk ingrediënt is onder andere geselecteerd op basis van zijn voedingswaarde, heerlijke smaak en lage impact op het milieu. Daarbij komt dat een deel van deze gewassen hogere opbrengsten hebben dan vergelijkbare gewassen en bovendien zijn sommigen zelfs tolerant voor extreme weers- en milieuomstandigheden. Dat betekent dat ze van onschatbare waarde kunnen zijn in het licht van de groeiende klimaatonzekerheid.’

Het gaat om de volgende ingredienten:

 

Reageer op dit artikel