nieuws

Lucas Bols verkoopt minder jenever en vieux

Fabrikanten 696

Lucas Bols verkoopt minder jenever en vieux

AMSTERDAM – Drankenproducent Lucas Bols heeft in de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar de omzet en winst licht zien dalen.

Bols heeft in Nederland het afgelopen halfjaar minder jenever en vieux aan de man gebracht. Bovendien had de drankenproducent in de zes maanden van april tot en met september last van tijdelijke invoerrestricties in West-Afrika.

Wisselkoersen

De totale opbrengsten in de eerste helft van het gebroken boekjaar bedroegen €47,8 miljoen euro, oftewel 2 procent minder dan een jaar eerder. Dat kwam deels door valuta-effecten, die hadden een negatieve impact van €0,9 miljoen op de omzet. Het ruim 440 jaar oude bedrijf, naar eigen zeggen het oudste gedistilleerd merk ter wereld, zag de nettowinst met bijna een tiende terugvallen tot €7,9 miljoen euro.

Groei in VS

Topman Huub van Doorne benadrukt dat de verkopen wel erg hard omhoog gingen in de Verenigde Staten, waar dubbelcijferige omzetgroei werd geboekt, en in China. Volgens hem is de beursgenoteerde onderneming erin geslaagd om het bedrijfsresultaat te stabiliseren ondanks moeilijkere marktomstandigheden in opkomende markten.

Omzetgroei in tweede halfjaar

Lucas Bols verwacht in de tweede helft van zijn gebroken boekjaar een verdere toename van de omzetgroei van zijn wereldwijde merken. De prestaties van regionale merken, waaronder de Hollandse jenevers en vieux en onder meer Pisang Ambon en Coebergh, blijven waarschijnlijk onder druk staan. Wisselkoerseffecten zorgen, in lijn met de eerder gemelde prognose, naar verwachting voor een negatieve impact van zo’n €1,2 miljoen op het bedrijfsresultaat in het hele jaar.

Groei vorig jaar

Vorig jaar boekte de drankenfabrikant nog bijna een kwart meer omzet en winst. Dat kwam door de succesvolle integratie van het merk Passoã waarvan de activiteiten door Rémy Cointreau bij de Nederlandse fabrikant waren ondergebracht. Zonder die aanwinst zou de groei slechts 0,5 procent zijn geweest.

Reageer op dit artikel