nieuws

Fabrikanten werken plastic-maatregel tegen

Fabrikanten 839

Fabrikanten werken plastic-maatregel tegen

BRUSSEL – Voedingsmiddelenconcerns Coca-Cola, Danone, Nestlé en PepsiCo verzetten zich tegen maatregelen die plasticvervuiling tegen moeten gaan.

Dat blijkt uit een uitgelekte brief van de partijen die in handen is gekomen van Recycling Netwerk. De bedrijven zijn niet van plan mee te werken aan de maatregel om frisdranken te verpakken in plastic flessen waar de dopjes aan vasthangen. Het Europees Parlement onderzoekt die optie momenteel, omdat dopjes van plastic flessen vaak in de natuur en de oceanen terechtkomen. Dieren kunnen zich erin verslikken.

‘Investeer in technologie en infrastructuur’

Coca-Cola, Danone, Nestlé en PepsiCo schrijven in hun brief dat ze meer geloven in investeringen in technologie en infrastructuur, waardoor in 2025 90 procent van de flessen en doppen ingezameld wordt. Verder verwijzen de voedingsmiddelenconcerns naar voorbeelden van landen die statiegeld invoeren op de plastic flessen. Dit is tegenstrijdig met hun eigen verweer tegen invoering van een dergelijk systeem in onder meer België, Frankrijk en Spanje.

Coca-Cola, Danone, Nestlé en PepsiCo willen meer tijd

Uit de gelekte brief blijkt verder dat de partijen om meer tijd vragen. Recycling Netwerk denkt dat ze hopen dat van uitstel afstel komt.

Lees ook: Plus neemt anti-plasticmaatregelen

Reageer op dit artikel