nieuws

Verhuizing Unilever voorlopig van de baan

Fabrikanten 440

ROTTERDAM – Unilever verhuist onder druk van verschillende grote aandeelhouders voorlopig het hoofdkantoor niet van Londen naar Rotterdam.

Verhuizing Unilever voorlopig van de baan

Unilever zet voorlopig een streep door de geplande verhuizing van het Londense hoofdkantoor naar Rotterdam. Volgens het was- en levensmiddelenbedrijf kunnen vooral Britse aandeelhouders zich niet vinden in de voorgestelde versimpeling van de bedrijfsstructuur. Dit is voor Unilever de reden het plan in de ijskast te zetten.

Aandeel zou van Londense beurs verdwijnen

Eén van de consequenties van de versimpeling zou zijn dat het aandeel uit de hoofdindex van de Londense beurs, de FTSE 100 zou verdwijnen. Beleggers die de index volgen zouden hun aandelen daarmee automatisch verkopen, wat tot een koersdaling zou kunnen leiden. Ook uitten verschillende aandeelhouders hun zorgen over de ontwikkelingen in Nederland om vooral de eigen economie te beschermen. Kenners oordeelden eerder ook al dat het voorstel om het Britse hoofdkantoor van Unilever samen te voegen met dat in Rotterdam een risico is voor de aandelenkoers op de korte termijn. Het bedrijf zelf denkt nog altijd dat het versimpelen van de structuur de beste reden is om waarde te creëren.

Aandelen samenvoegen

Unilever heeft zowel Britse als Nederlandse aandelen en wilde die samenvoegen. Het bedrijf had voor 25 oktober een aandeelhoudersvergadering uitgeschreven voor houders van Nederlandse stukken, waar over dit voorstel zou worden gestemd. Die vergadering gaat niet door. De vergadering voor de Britse aandeelhouders een dag later staat nog wel op de agenda. Volgens Unilever een formaliteit. Daarvoor is de aanwezigheid van de aandeelhouders niet noodzakelijk.

Al weken onrust

In de afgelopen weken werd al duidelijk dat verschillende grote institutionele aandeelhouders niets in de plannen zagen. Ze dreigden in opstand te komen over de manier waarop het bedrijf de voorgenomen verhuizing van het hoofdkantoor naar Rotterdam aanpakte. Er werden nauwelijks steekhoudende argumenten aangedragen voor een verhuizing, zo luidde de klacht. Ook zou worden gezaagd aan de stoelpoten van financieel directeur Graeme Pitkethly. Topman Paul Polman zou overigens al op weg zijn naar de uitgang bij Unilever, werd toen gezegd.

Dividendbelasting

De geannuleerde verhuizing zal verder druk zetten op de plannen van het kabinet Rutte om de dividendbelasting af te schaffen. Dat plan zou uit de koker van Unilever-topman Paul Polman zijn gekomen als voorwaarde voor een verhuizing.

Reageer op dit artikel