nieuws

Group of Butchers blijft de snelstgroeiende

Fabrikanten 2535

Group of Butchers blijft de snelstgroeiende

DEN BOSCH – Vleesfabrikant Group of Butchers is opnieuw de snelsgroeiende onderneming in de door het bureau Capitalmind opgestelde Fabulous 20. De gemiddelde omzetgroei in de periode 2014-2016 bedroeg liefst 35,48 procent.

Het is het derde jaar op rij dat Group of Butchers de ranglijst aanvoert.  De Fabulous 20 isde ranglijst van niet-beursgenoteerde bedrijven, met een omzet van meer dan €10 miljoen en die tijdig hun cijfers deponeren bij de Kamer van Koophandel. Vooral overnames droegen bij aan de groei van Group of Butchers. Als het gaat om autonome groei dan is Aartsenfruit de nummer één met een groeicijfer van 15,44 procent. Aartsenfruit is een familiebedrijf waar inmiddels de vierde generatie aan het roer staat.

De twintig snelstgroeiende bedrijven op een rijtje

De twintig snelstgroeiende bedrijven op een rijtje
Trendbreuk in de groei van fabrikanten

De gemiddelde groei van de 20 bedrijven op de ranglijst bedroeg 10,4 procent, tegen 9,6 procent in de top-20 vorig jaar. ‘Dat is een duidelijke trendbreuk. Als we naar de vorige edities kijken, dan was het groeicijfer sinds 2013 dalend’, zeggen Jam Willem Jonkman en Jules van den Munckhof van Capitalmind in een toelichting op de cijfers. Bedrijven die groeiden door aankopen of fusies groeiden gemiddeld met 20,4 procent, tegen 13,8 procent. De autonome groeiers kwamen gemiddeld uit op 7,9 procent, tegen 7,8 procent een jaar eerder.

Vooral versbedrijven doen het goed op de ranglijst

Jonkman ziet een duidelijke trend binnen de ranglijst. ‘De meeste bedrijven zijn actief in vers. Die partijen richten zich ook steeds meer op het produceren van eindproducten voor de supermarkt, wat de omzet ten goede komt. Het gaat veelal ook om bedrijven die zelf geen merken produceren, het is meestal de retailer die er zijn label op plakt. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zoals bierbrouwer Gulpener en koekfabrikant Hellema, die onder meer bekend is van de Smoeltjes. Ook kruidenverkopers Euroma en Verstegen blijven het goed doen.’

Lees ook: Koetsier sluit aan bij Group of Butchers

Reageer op dit artikel