nieuws

Weer aandeelhouder tegen verhuizing Unilever

Fabrikanten 579

LONDEN – Een vierde grote Britse aandeelhouder van Unilever heeft aangekondigd tegen de voorgenomen verhuizing van het hoofdkantoor van het concern naar Rotterdam te stemmen.

Weer aandeelhouder tegen verhuizing Unilever
Foto: ANP

M&G Investments, dat een belang van ruim 1 procent heeft, liet in de Britse krant The Times weten dat Unilever de Britse aandeelhouders niet voldoende heeft overtuigd waarom de plannen goed zijn.

75 procent moet voor verhuizing stemmen

Eerder keerden aandeelhouders Aviva Investors, Columbia Threadneedle en Lindsell Train zich al tegen de plannen van Unilever. Het levensmiddelen- en verzorgingsproductenconcern houdt op 26 oktober een vergadering waar Britse aandeelhouders kunnen stemmen. Daarbij moet 75 procent vóór stemmen om de plannen door te laten gaan. Een dag eerder is er een vergadering voor Nederlandse aandeelhouders waarbij minstens de helft van de aandeelhouders moet instemmen.

Unilever uit Londense hoofdindex

Als de plannen worden doorgezet, vervalt Unilever uit de hoofdindex FTSE 100 van de beurs in Londen. Daardoor zullen indexvolgers het aandeel moeten verkopen. Unilever bestaat nu nog uit twee bedrijven, één Brits en één Nederlands, die eigen aandelen uitgeven. Het bedrijf wilde die structuur versimpelen, onder meer uit kostenoverwegingen. Na lobbywerk van zowel de Britse als de Nederlandse regering viel de keuze op Nederland als locatie, mede door de aangekondigde afschaffing van de dividendbelasting.

Dividendbelasting

Britse aandeelhouders hebben nu in eigen land nog geen dividendbelasting. Als zij Nederlandse aandelen krijgen, moeten ze die wel gaan betalen. Nederlandse beleggers kunnen betaalde dividendbelasting terugkrijgen van de Belastingdienst.

Zie ook: Grote Britse aandeelhouder tegen verhuizing Unilever

Reageer op dit artikel