nieuws

Heineken sluit miljardendeal op Chinese markt

Fabrikanten 1391

Heineken sluit miljardendeal op Chinese markt

HONG KONG – Het Nederlandse Heineken gaat op de Chinese markt nauw samenwerken met de grootste bierbrouwer van China. De transactie is $3,1 miljard waard.

Dat meldt het persbureau Reuters vanmorgen. Heineken neemt voor $3,1 miljard (zo’n €2,7 miljard) een belang van 40 procent in China Resources Beer, waardoor het Nederlandse bedrijf toegang krijgt tot een sterk distributienetwerk in China en een van de snelstgroeiende markten voor premium-bier in de wereld.

Netto-investering Heineken €1,9 miljard

China Resources Enterprise, de eigenaar van CR Beer, neemt op zijn beurt een belang van 0,9 procent in Heineken voor €464 miljoen. Beide transacties zorgen samen voor een netto-investering van €1,9 miljard van Heineken. ‘We geloven dat we samen kunnen winnen (…) op de Chinese biermarkt waarin het premiumsegment steeds belangrijker wordt’, zo wordt Chen Lang, topman van China Resources Enterprise geciteerd.

Heineken is ‘perfecte partner’

‘In Heineken hebben we de perfecte partner gevonden om onze ambities in China en daarbuiten als een internationale partner te realiseren’, aldus de topman. Bekendste biermerk van China Resources Beer is Snow, in volume het grootste biermerk ter wereld.

Eerder joint venture met SABMiller

In het verleden had China Resources een soortgelijke joint venture met de Britse multinational SABMiller. Als gevolg van de overname van laatstgenoemde door AB InBev kwam een einde aan die samenwerking en werd de Chinese brouwerij volledig eigendom van China Resources Enterprises.

Zie ook: Top Tien: grootste bierbrouwers

Reageer op dit artikel