nieuws

NRC: Vijf gesprekken ministers met Unilever

Fabrikanten 1908

NRC: Vijf gesprekken ministers met Unilever
Foto: Shutterstock

ROTTERDAM – Oud-minister Henk Kamp (VVD) en zijn opvolger Eric Wiebes (VVD) hebben minstens vijf keer met Unilever gesproken over de vestiging van het hoofdkantoor in Nederland.

Dit blijkt uit documenten die NRC in handen kreeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Wat er tijdens die ontmoetingen precies is besproken en welke toezeggingen er zijn gedaan, is echter niet duidelijk. Die passages zijn zwartgelakt.

Schending van letter en geest

Eén van de redenen om de informatie niet openbaar te maken, is dat er in het document gegevens zouden staan die betrekking hebben op de concurrentiepositie van Unilever. GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee wil woensdag een debat over de zaak. ‘Dit is een schending van letter en geest van de WoB en toont vooral aan dat het kabinet kennelijk wat te verbergen heeft’, aldus Van der Lee.

Afschaffen dividendbelasting

De inhoud van de besprekingen is ook relevant nu de vraag speelt welke rol Unilever heeft gespeeld bij het kabinetsbesluit om de dividendbelasting vanaf volgend jaar af te schaffen. President-commissaris Marijn Dekkers van het bedrijf verklaarde eerder dat afschaffing van de dividendbelasting geen rol speelde bij het besluit voor Nederland te kiezen. Uit de documenten blijkt echter dat in ieder geval na het sluiten van het regeerakkoord, het ministerie wel degelijk de dividendbelasting tegen Unilever genoemd heeft als vestigingsargument.

Zie ookUnilever kiest definitief voor Rotterdam

Reageer op dit artikel