nieuws

Onrust over Unilever-salarissen duurt voort

Fabrikanten 3341

Onrust over Unilever-salarissen duurt voort

ROTTERDAM – Ruim éénderde van de aandeelhouders van Unilever in het Verenigd Koninkrijk heeft gisteren tegen de nieuwe beloning voor de top van Unilever gestemd. Dit wordt gezien als een flinke tik op de vingers. Vandaag is het de beurt aan de aandeelhouders van het Nederlandse deel om te stemmen.

‘Dit soort uitslagen zie je niet vaak. Het is een heel duidelijk signaal dat Unilever te ver is gegaan met het beloningsplan’, zo wordt David Tomic van de Vereniging van Effectenbezitters geciteerd in Het Financieele Dagblad. In het voorstel stijgt het vaste salaris van topman Paul Polman met 5 procent.  De maximale bonus van de Unilever-topman neemt met 23 procent toe. Vorig jaar verdiende Polman €11 miljoen. Ook de beloning van de financiële man van het voedingsmiddelenconcern, Graeme Pitkethly, gaat flink omhoog. Het verzet vanuit Groot-Brittannië is opmerkelijk, aangezien aandeelhouders in Angelsaksische landen meestal weinig problemen hebben met hoge beloningen voor de bedrijfstop.

Voorsorteren op komst nieuwe topman

Polman zelf wees in het verleden verschillende keren een stijging van zijn salaris af. Volgens Het Financieele Dagblad sorteert de commissie die zich bezighoudt met de salarissen van de top van Unilever echter nu vast voor op de komst van een opvolger voor de Nederlander. Door de beloning nu vast te verhogen, wordt voorkomen dat deze geconfronteerd wordt met ophef over een stijging van het salaris. In september wacht het volgende hoofdpijndossier voor de top van Unilever. Dan spreken beleggers zich uit over de plannen om een einde te maken aan de duale structuur van Unilever en het hoofdkantoor te vestigen in Rotterdam.

Lees ook: Unilever beloont aandeelhouders

Reageer op dit artikel