nieuws

Unilever-ceo Polman onderscheiden voor duurzaamheid

Fabrikanten 1466

Unilever-ceo Polman onderscheiden voor duurzaamheid

NIJMEGEN – Unilever-topman Paul Polman heeft donderdag de Vrede van Nijmegen Penning ontvangen uit handen van burgemeester Hubert Bruls.

Polman krijgt de onderscheiding voor zijn ‘inzet voor een duurzame planeet’, zowel op nationaal als internationaal niveau. ‘Hiermee bevordert hij een vredig en toekomstbestendig Europa’, aldus het persbericht. Bij de uitreiking waren veel prominenten aanwezig, onder wie Kamerleden en minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).

Paul Polman (Unilever) ontvangt Vrede van Nijmegen Penning VredeFoto: Mathijs Hanekamp

 

Tweejaarlijks

De penning wordt iedere twee jaar uitgereikt op initiatief van onder meer de Radboud Universiteit en de gemeente Nijmegen. Ze hebben de onderscheiding in het leven geroepen om mensen die zich hebben ingezet voor Europa te eren. Eerdere winnaars waren oud-voorzitter van de Europese Commissie Jacques Delors, schrijver Umberto Eco en Eurocommissaris Neelie Kroes. In 2016 viel de eer te beurt aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Duurzaamheid speerpunt Polman

Polman heeft als bestuursvoorzitter van Unilever, het Brits-Nederlandse concern achter merken als Dove, Axe, Knorr en Ben & Jerry’s, een speerpunt gemaakt van duurzaamheid. Milieuorganisaties riepen hem in 2015 uit tot ‘groenste ceo van Nederland’.

Naamgeving prijs

Met de Vrede van Nijmegen kwam er in 1678 een tijdelijk einde aan de oorlogen die Europa teisteren. In de Waalstad sloten onder meer Spanje, Frankrijk, Zweden, de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en het Heilige Roomse Rijk vredesverdragen om verschillende oorlogen op het Europese continent te beëindigen. In veel Europese landen heeft de Vrede van Nijmegen een plaats gekregen in de geschiedenisboeken als een cruciaal moment in de Europese geschiedenis.

Reageer op dit artikel