nieuws

Fabrikant Camel beboet om studentendeals

Fabrikanten 1928

Fabrikant Camel beboet om studentendeals

UTRECHT – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft Japan Tobacco International (JTI) boetes opgelegd voor het maken van exclusiviteitsafspraken met Nederlandse studentenverenigingen. Een woordvoerder van de NVWA bevestigt een bericht van Trouw hierover.

De NVWA nam de mogelijk illegale banden tussen JTI en Nederlandse studentenverenigingen onder de loep na onderzoek door de onderzoeksredactie Tabak, een samenwerkingsverband van onderzoeksjournalisten en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat JTI tegen betaling exclusieve verkoop van de merken Winston en Camel in sigarettenautomaten binnen de muren van studentenverenigingen had bedongen. Het NVWA-onderzoek wees uit dat dit klopt.

Hoogte van het boetebedrag onbekend

Volgens Trouw gaat het om negen boetes, maar de woordvoerder kan daar niets over zeggen. Ook over de hoogte van het totale boetebedrag kan hij geen uitspraken doen, omdat de NVWA die informatie volgens hem niet openbaar mag maken. Wel bevestigt hij dat de bedragen beginnen bij €45.000, ‘en dat kan oplopen tot hoge boetes’.

Lees ook: Tabak moet in 2020 uit zicht van klant

Reageer op dit artikel