nieuws

Groei Nestlé blijft achter bij verwachtingen

Fabrikanten 1297

Groei Nestlé blijft achter bij verwachtingen
Foto: Shutterstock

VEVEY – Het grootste levensmiddelenconcern ter wereld, het van oorsprong Zwitserse Nestlé, heeft de autonome omzet in het voorbije handelsjaar met 2,4 procent zien toenemen. Dit is minder dan de vooraf uitgesproken verwachting. De winst daalde onder de streep ook stevig.

Dat blijkt uit vanmorgen bekendgemaakte cijfers. De onderneming had last van een teruglopende vraag. Vooral in de Verenigde Staten deed Nestlé minder goede zaken dan verwacht. Vooral de vraag naar zoetwaren en ijsproducten was lager dan verwacht. Daarnaast daalde de winstmarge op de verschillende producten voor huidverzorging waarin Nestlé een sterke positie heeft. In Brazilië kampte Nestlé daarnaast met prijsdruk op het zuivelassortiment. Uiteindelijk kwam het bedrijf over het hele handelsjaar uit op een omzet van 89,8 miljard Zwitserse frank, omgerekend bijna €78 miljard.

Winstgevendheid omlaag

Voor komend jaar rekent de fabrikant van onder meer Nespresso, Kitkat en Mövenpick op een autonome groei tussen de 2 en 4 procent. De winstgevendheid daalde in 2017 met 15,8 procent naar 7,2 miljard frank. Dit is minder dan analisten vooraf hadden ingeschat. Aandeelhouders krijgen wel een iets hoger dividend uitgekeerd, zo maakte Nestlé bekend. Het gaat daarbij om 2,35 frank, vijf rap meer dan vorig jaar.

Geen uitbreiding belang in L’Oréal

Nestlé gaf bij de presentatie van de jaarcijfers ook een update rond het belang van 23 procent in L’Oréal. Het bedrijf stelde in ieder geval vooralsnog niet geïnteresseerd te zijn in een uitbreiding van het belang in het Franse bedrijf. Hierover werd breed gespeculeerd na het overlijden van erfgenaam Liliane Bettencourt in september vorig jaar. Over wat er wel met het belang gaat gebeuren deed de onderneming geen uitspraken. Nestlé staat onder druk van de activistische aandeelhouder Daniel Loeb om het belang ten gelde te maken.

Zie ook: Nestlé verkoopt snoeptak VS aan Ferrero

 

Reageer op dit artikel