nieuws

Mega-overname in agf van de baan

Fabrikanten 3957

Mega-overname in agf van de baan

SINT-KATELIJNE-WAVER – De grote Belgische groente- en fruithandelaar Greenyard neemt zijn Amerikaanse branchegenoot Dole Food toch niet over. De Belgen zeggen dat de onderhandelingen zijn stopgezet.

Volgens Hein Deprez, uitvoerend voorzitter van Greenyard, is het niet gelukt om tot een overeenkomst te komen. Vorige maand meldde agf-leverancier Greenyard nog dat er sprake was van vergevorderde gesprekken. Dole zou ruim 2,5 miljard dollar moeten opbrengen, lieten ingewijden enkele weken geleden aan persbureau Reuters weten.

Greenyard belangrijke leverancier AH

Beide bedrijven zijn ook in Nederland actief. Het in Brussel aan de beurs genoteerde Greenyard is een belangrijke leverancier van agf aan Albert Heijn. Dole is vooral bekend van zijn bananen en ananassen.  Als de Belgische topman Hein Deprez de overname rond had gekregen, had hij het grootste groente- en fruitbedrijf ter wereld geschapen met €8 miljard omzet en zo’n 35.000 werknemers.

Bedrijf te gelde maken

Dole is grotendeels in handen van de 94-jarige miljardair David Murdock die het bedrijf in 2013  van de beurs haalde. April dit jaar werd bekend dat hij wellicht de omgekeerde weg wilde bewandelen en keek naar een beursgang om zijn belang in het bedrijf te gelde te maken. Klaarblijkelijk was het bod van de Belgen toch niet voldoende om tot een transactie te komen. In het verleden toonden ook durfinvesteerders interesse in Dole Food.

Zie ook: Greenyard Foods koopt Nederlands Lutèce

Reageer op dit artikel