nieuws

Unilever stelt keuze Rotterdam of Londen uit

Fabrikanten 1777

Unilever stelt keuze Rotterdam of Londen uit

ROTTERDAM – Unilever neemt langer de tijd om de knoop door te hakken over waar het voortaan zijn hoofdkantoor wil hebben.

Dat laat topman Paul Polman van de Brits-Nederlandse voedingsmiddelengigant weten in de Britse zakenkrant Financial Times. Het bedrijf heeft nu een duale structuur met hoofdvestigingen in Rotterdam en Londen. Het bestuur zou er volgens Polman naar neigen over te stappen op een model met één hoofdkantoor. Een beslissing daarover werd voor het einde van het jaar verwacht.

Oplopende spanningen in Europa

Reden voor het uitstel zouden oplopende spanningen in Europa zijn. Polman schreef de spanningen niet direct toe aan de stroef lopende onderhandelingen over de brexit, maar sprak zich eerder wel uit tegen de Britse uittreding uit de Europese Unie. ‘Het komt van alle kanten tegenwoordig, daar moet je duidelijk over zijn. We nemen een beslissing voor de komende 30 tot 50 jaar en dat moet je goed doen.’

Belofte aan beleggers na afwijzen bod

Unilever wees eerder dit jaar avances van de Amerikaanse branchegenoot Kraft Heinz af. Daarbij beloofde de onderneming zijn best te doen zelfstandig meer waarde te creëren voor aandeelhouders, onder meer door zijn margarinetak af te splitsen. Ook werd een onderzoek beloofd naar de duale structuur. Het bedrijf is ook in zowel Nederland als Engeland aan de beurs genoteerd. Het is niet gezegd dat de keuze voor het hoofdkantoor automatisch betekent dat de beursnotering in het andere land wordt opgezegd. Bedrijven hebben hun hoofdkantoor wel vaker in een ander land dan waar ze genoteerd zijn.

Financieel topman: ‘structuur lastig’

Financieel topman Graeme Pitkethly wees er eerder op dat de duale structuur met hoofdkantoren in Londen en Rotterdam, die het bedrijf al sinds 1929 heeft, lastig is bij onder meer overnames. Ook zou het de afsplitsing van de margarinetak ingewikkelder maken.

Reageer op dit artikel