nieuws

RCC tikt Rivella op vingers voor sluikreclame

Fabrikanten 1822

RCC tikt Rivella op vingers voor sluikreclame

AMSTERDAM – De Reclame Code Commissie tikt drankenmerk Rivella op de vingers vanwege sluikreclame op de Instagram-pagina van supermodel Doutzen Kroes.

De betreffende posting is inmiddels verwijderd van de pagina van Kroes. In de posting was was hierop te zien hoe het supermodel thuis op de trap zit waarbij niet alles perfect is. Kroes riep volgers op de foto te delen onder de hashtag ‘Natureliswelzolekker’.

Reclamekreet ook in campagne

Die reclamekreet wordt ook gebruikt in de campagne die het merk Rivella rondom Doutzen Kroes heeft gebouwd, maar dat wordt nergens vermeld. Naar aanleiding van een klacht oordeelt de RCC dat ook op social media duidelijk moet worden aangegeven wanneer voor een bericht betaald is.

Vrumona noemt het speculatief

In het verweer noemde het bedrijf achter Rivella, Vrumoma, de interpretatie van de klaagster ‘speculatief’. ‘De samenwerking tussen verweerder en Doutzen Kroes bestaat volgens verweerder voornamelijk uit de acteerprestaties die Doutzen Kroes levert in de TV commercials voor Rivella en het feit dat verweerder tot op zekere hoogte de naam van Doutzen Kroes mag verbinden aan het product Rivella’, zo wordt het standpunt van Vrumona samengevat in de uitspraak van de RCC.

Commissie: wel indirecte aanprijzing

De commissie veegt deze argumenten echter van tafel. ‘In de uiting wordt Rivella niet direct genoemd, maar een deel van het publiek zal de tekst “Naturel is wel zo lekker” herkennen en begrijpen als aanprijzing voor Rivella. Voor wie de tekst niet kent, gaat de Commissie er van uit dat men na het klikken op de hashtag “#natureliswelzolekker” naar een pagina wordt geleid waaruit blijkt dat het om een aanprijzing van Rivella gaat. Op grond van het voorgaande is sprake van een directe dan wel indirecte aanprijzing van Rivella. Gelet hierop wordt het verweer dat geen sprake is van reclame, verworpen.’

RCC druk met food

De Reclame Code Commissie heeft het overigens maar druk met de wereld van het food. Varkens in Nood klaagde onlangs nog de website Vlees.nl aan vanwege misleiding.

Reageer op dit artikel