nieuws

Miljoenendeal fiscus en P&G onder de loep

Fabrikanten 3228

Miljoenendeal fiscus en P&G onder de loep

ROTTERDAM – De Belastingdienst is in de fout gegaan bij een miljoenendeal met het Amerikaanse bedrijf Procter & Gamble.

Een lokale belastinginspecteur in Rotterdam heeft volgens Trouw in zijn eentje toestemming gegeven voor die deal, terwijl hij dat had moeten voorleggen aan een speciaal team van de fiscus. Dat meldt Trouw dinsdag op basis van onderzoek naar de Paradise Papers, de verzamelnaam voor 13,4 miljoen documenten en e-mails over belastingparadijzen.

Onbelast miljoenen doorsluizen

Door het besluit van de belastinginspecteur kon de Amerikaanse multinational $676 miljoen onbelast naar de Kaaimaneilanden doorsluizen. Hierdoor liep de Nederlandse schatkist omgerekend ruim €145 miljoen mis. De Belastingdienst moet dit soort deals meteen melden, maar dat gebeurde in dit geval pas na anderhalf jaar en ook nog eens nadat de Tweede Kamer er vragen over had gesteld.

Belastingdienst heeft geen verklaring

De Belastingdienst erkent dat de regels niet zijn gevolgd in het geval van de multinational, maar heeft er geen verklaring voor. ‘De ruling had voorgelegd moeten worden’, zegt een woordvoerder tegen de NOS. Of er vaker fouten worden gemaakt, kan de dienst niet zeggen. ‘Er is een goed ingericht team dat de rulings bekijkt.’

Reageer op dit artikel