nieuws

NVWA tikt Vegetarische Slager op vingers

Fabrikanten 2110

NVWA tikt Vegetarische Slager op vingers
Enkele van de producten van de Vegetarische slager waarvan de namen misleidend zouden zijn.

DEN HAAG – De vegetarische slager moet van de NVWA productnamen zoals Vega Kipstuckjes en Gerookte speckjes veranderen omdat ze misleidend zouden zijn.

In een brief waarschuwt de warenautoriteit het bedrijf om productbenamingen voor vleesvervangers als Vegetarische Gehacktbal, Vegetarische Kipstuckjes en Visvrije Tonyn na maart 2018 niet meer te gebruiken. Dit meldt de Volkskrant. Ook al worden die vlees- en visvervangers iets anders geschreven, ze doen wel aan het oorspronkelijke product denken, aldus de NVWA in een toelichting. Dat veroorzaakt verwarring, vindt de toezichthouder.

Schippers tegen namenverbod

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zei in januari dit jaar in antwoord op kamervragen niet voor een verbod te zijn op het gebruik van vleesnamen voor producten waar geen vlees in zit.

Vleeslobby

Bij de Vegetarische slager heerst onbegrip. Volgens mede-oprichter Nico Koffeman stelt in de Volkskrant dat er sprake is van een ‘politiek gemotiveerde’ actie, waar de vleeslobby achter zit. Volgens hem gebruiken andere aanbieders van vleesvervangers, zoals Vivera en Good Bite, vergelijkbare namen voor producten, maar die worden daar niet op aangesproken.

vermoedt politieke redenen

Koffeman beweert dat zijn bedrijf er om politieke redenen wordt uitgepikt. Hij is ook senator voor de partij van de Dieren. En directeur oprichter Jaap Korteweg is de partner van Marianne Thieme die fractievoorzitter van de PvdD in de Tweede kamer is. ‘Als dit nou onderdeel was van een algemene aanpak. Maar dat is niet aan de orde.’ Hij ziet zijn indruk versterkt door een interne notitie van de NVWA rondom de politieke discussie waarin de Vegetarische Slager als enige bedrijf bij naam wordt genoemd.

NVWA kreeg melding

De NVWA ontkent dit en is er sprake van een puur administratieve handeling. ‘Wij hebben een melding binnen gekregen. We hebben de overtreding geconstateerd en de waarschuwing verstuurd.’

Vegetarische slager paste eerder namen aan

Na eerdere ophef in 2012 veranderde paste de Vegetarische Slager al namen aan. Zo werd Gehakt veranderd in Gehackt en tonijn veranderde in visvrije tonyn. Bovendien zijn alle producten sinds september voorzien van het voorvoegsel ‘vegetarisch’. De NVWA kan niet zeggen of dat voldoende is. Koffeman zegt in beroep te  gaan als het tot een boete komt.

Reageer op dit artikel