nieuws

Beursgang Tony’s Chocolonely is pr-stunt

Fabrikanten 2674

Beursgang Tony’s Chocolonely is pr-stunt

AMSTERDAM – Chocolademaker Tony’s Factory van Tony’s Chocolonely maakt geen stap naar de aandelenmarkt.

Het bedrijf achter het bekende chocolademerk sprak eerder op de dag van een mogelijke beursgang, maar dat bleek later om congrescentrum en evenementenlocatie de Beurs van Berlage in Amsterdam te gaan.

Beurs van Berlage

‘Inderdaad, we gaan naar de beurs. De Beurs van Berlage wel te verstaan’, zo legde Henk Jan Beltman, de zogenoemde chief chocolate officer van het bedrijf, de pr-stunt uit. Met zijn aankondiging wilde Beltman naar eigen zeggen ‘een podium creëren’ voor de missie van het chocolademerk om illegale arbeid bij de productie van cacao uit te bannen.

‘Bewust op verkeerde been gezet’

‘Een van onze verslaggevers heeft uitgebreid met Beltman gesproken en is daarbij bewust op het verkeerde been gezet. Tony’s Chocolonely wil fair trade bevorderen, maar jammer genoeg betreft het kennelijk alleen chocola’, aldus ANP-hoofdredacteur Marcel van Lingen.

Twaalf jaar geleden opgericht

tony’s Chocolonely werd twaalf jaar geleden opgericht om het proces van chocola maken te verduurzamen, met meer aandacht voor de arbeidsomstandigheden van de cacaoboeren. Tony’s Chocolonely zegt de opbrengsten van de beursgang te willen gebruiken ‘om de volgende stap te zetten op weg naar het realiseren van onze missie’.

In zeven landen verkocht

De chocolade van Tony’s Chocolonely wordt inmiddels in zeven landen verkocht. De onderneming zegt jaarlijks met 50 procent te groeien. Sinds 2011 zou de omzet zijn verdertigvoudigd.

Toename van bijna 54 procent

De onderneming rekent voor het boekjaar dat eind deze maand afloopt op een omzet van € 45 miljoen, zo meldt het bedrijf op Twitter. Dat komt neer op een toename van bijna 54 procent en dat is boven de eigen doelstelling van jaarlijks 50 procent groei. In 2010 bedroeg de omzet nog zo’n € 1,5 miljoen. Volgens het jaarverslag groeide de winst in het boekjaar tot september 2016 met 4,9 procent. Dat was meer dan de 4,1 procent van een jaar eerder en boven de 4,5 procent waar op werd gemikt.

Reageer op dit artikel