nieuws

Novib neemt Reckitt Benckiser onder vuur

Fabrikanten 635

Novib neemt Reckitt Benckiser onder vuur

DEN HAAG – Ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib heeft de aanval geopend op fmcg-fabrikant Reckitt Benckiser. De onderneming wordt beschuldigd van belastingontwijking via onder meer Nederland.

Het Britse moederbedrijf van onder meer Durex, Calgon, Nurofen, Strepsils en Clearasil heeft honderden miljoenen euro’s belasting ontweken, zo stelt Oxfam Novib op basis de jaarrekeningen van RB, het voormalige Reckitt Benckiser. In drie jaar tijd zou RB zo’n 200 miljoen pond (ruim €225 miljoen volgens de huidige koers) hebben bespaard door geld weg te sluizen.

Winst van onderneming grotendeel onbelast

De onderneming gebruikte daarvoor vestigingen in Nederland, Singapore en Dubai waarvan de winst grotendeels onbelast bleef. De Nederlandse vestiging van RB, dat overigens zelf meent aan alle wet- en regelgeving te voldoen, boekte in 2015 op papier een winst van 724 miljoen pond. Daarover werd met dank aan een afspraak met de Belastingdienst 7 procent belasting betaald in plaats van de gebruikelijke 25 procent.

‘Nederland moet belastingstelsel aanpakken’

Volgens belastingdeskundige Francis Weyzig van Oxfam Novib toont het geval van RB aan dat Nederland dringend iets moet doen aan zijn belastingstelsel. ‘Bovendien is publieke transparantie nodig over alle belastingafspraken met individuele bedrijven, want dit geval lijkt weer anders dan de verschillende soorten ‘tax rulings’ die het ministerie van Financiën onlangs toelichtte’, verwijst hij naar de parlementaire commissie die zich daar recent over boog.

Reageer op dit artikel