nieuws

Danone verkoopt Amerikaanse yoghurtdochter

Fabrikanten 679

Danone verkoopt Amerikaanse yoghurtdochter
Foto: Shutterstock

NEW YORK – De Franse zuivelgigant Danone heeft zijn Amerikaanse biologische yoghurtdochter Stonyfield verkocht aan branchegenoot Lactalis. Met de overname versterkt Lactalis zijn positie op de Amerikaanse markt aanzienlijk.

Volgens het persbureau Reuters betaalt Lactalis zo’n 875 miljoen dollar voor de aankoop. Met de bekendmaking van de transactie vanmorgen komt een einde aan maanden van speculatie over de toekomst van Stonyfield, dat in maart door Danone in de etalage werd gezet. Het Franse bedrijf wilde met de verkoop tegemoet komen aan zorgen bij de Amerikaanse overheid over de eigen overname van WhiteWave Foods.

Te sterke positie op markt bio-yoghurt

De aankoop van WhiteWave Foods, voor 10,4 miljard dollar, zou Danone mogelijk een te sterke positie geven in de markt voor premium, biologische yoghurt. Lactalis komt enigszins verrassend naar voren als winnaar in de strijd om Stonyfield. Het Chinese Yili gold als de favoriet voor de aankoop van de yoghurtfabrikant. Ook het Amerikaanse General Mills zou interesse hebben gehad, maar uteindelijk de overnameprijs te hoog hebben gevonden. De Chinezen zouden 850 miljoen dollar hebben willen betalen.

Stonyfield mogelijk nu internationaal

Stonyfield verkoopt een assortiment biologische yoghurtproducten, alsmede smoothies, frozen yogurts en melk. Het bedrijf boekte in 2016 een omzet van ongeveer 370 miljoen dollar en is alleen actief op de Amerikaanse thuismarkt. Lactalis gaat vermoedelijk het merk ook internationaal inzetten.

Reageer op dit artikel