nieuws

Nieuw probleem bij partner FrieslandCampina

Fabrikanten 1904

Nieuw probleem bij partner FrieslandCampina
Archieffoto: Shutterstock

HONGKONG – De financiële moeilijkheden van de Chinese zuivelproducent Huishan Dairy, een belangrijke samenwerkingspartner van FrieslandCampina, lijken groter dan gedacht.

Het bedrijf had volgens de eigen administratie over omgerekend €379 miljoen aan kasmiddelen moeten beschikken. Uit een rondgang langs de banken waarmee het zaken doet, blijkt dat echter maar iets meer dan €60 miljoen te zijn. Huishan heeft daarvan melding gemaakt bij de beurstoezichthouder in Hongkong.

Schuldenlast van €3,5 miljard

Die had het bedrijf toch al in het vizier omdat de afgelopen maanden in opspraak is geraakt door een boekhoudschandaal. Sinds eind maart ook nog de financieel directeur met de noorderzon vertrok – zij is nog altijd spoorloos – ligt de handel in het aandeel op de beurs in Hongkong stil. De schuldenlast van de zuivelproducent bedraagt omgerekend zo’n €3,5 miljard.

Forensisch accountant onderzoekt boekhouding

Huishan zegt in gesprek te zijn met banken en andere schuldeisers over een mogelijke pauze in de afbetalingen zodat de bedrijfsvoering niet in gevaar komt. Er wordt een forensisch accountant ingeschakeld om de boekhouding verder te onderzoeken.

Joint venture kan verplichtingen nog nakomen

FrieslandCampina, dat met Huishan een joint venture heeft voor de productie en verkoop van onder meer kindervoeding in China, volgt de situatie nauwlettend. ‘Op dit moment kunnen de werknemers en toeleveranciers nog worden betaald’, zei een woordvoerder van het Nederlandse bedrijf. Hij voegde daar aan toe dat alle mogelijkheden worden onderzocht, ook een volledige overname van de gezamenlijke onderneming door FrieslandCampina.

Reageer op dit artikel