nieuws

Nestlé kondigt grote aandeleninkoop aan

Fabrikanten 1341

Nestlé kondigt grote aandeleninkoop aan

VEVEY – Nestlé gaat onder druk van activistische aandeelhouders voor 20 miljard Zwitserse frank (€18,4 miljard) eigen aandelen inkopen.

De Zwitserse voedingsmiddelengigant Nestlé maakte de grootste aandeleninkoop in ongeveer tien jaar dinsdagavond bekend. Dat gebeurde daags nadat het activistische hedgefonds Third Point van de Amerikaan Daniel Loeb zijn pijlen richtte op het bedrijf. Loeb krijgt daarbij hulp van Jan Bennink, de man die babyvoedingsbedrijf Numico aan Danone verkocht en daar zelf €87 miljoen aan overhield. Later verkocht de Nederlander ook Douwe Egberts  aan het Duitse JAB.

L’Oreal verkopen

Third Point meldde een belang van omgerekend €3 miljard in het bedrijf en is van zins Nestlé te bewegen tot een verkoop van zijn belang in cosmeticaproducent L’Oreal met een waarde van circa 27 miljard dollar (€23,8 miljard). Daarnaast zou het Zwitserse bedrijf volgens Third Point juist aanvullende overnames moeten doen.

Nestlé wil positie versterken

Nestlé liet ook weten op zoek te gaan naar overnames om zijn positie te versterken. Daarbij wordt gekeken naar mogelijkheden in de koffie, huisdierverzorging, babyvoeding en gebotteld water.

Unilever

De reactie van Nestlé doet denken aan die van Unilever. De Brits-Nederlandse branchegenoot kondigde eerder onder druk van aandeelhouders en na een mislukte overname door Kraft ook aan aandelen in te kopen en het portfolio onder de loep te nemen.

Reageer op dit artikel