nieuws

Unilever klaar voor verkoop margarinetak

Fabrikanten 1194

Unilever klaar voor verkoop margarinetak

ROTTERDAM  – Unilever is klaar om het verkoopproces rond de margarinetak te beginnen. Voor het einde van het jaar hoopt het een of meer kopers te kunnen presenteren. Gezien de omvang van de divisie kan het evenwel nog lang duren voor de verkoop is afgerond.

Dat zegt financieel topman Graeme Pitkethly in een toelichting bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal van Unilever. Recent werd bekend dat het Nederlands-Britse bedrijf de margarinetak in de etalage zet. Het bedrijf kwam verder in het nieuws door de toenadering door Kraft Heinz voor een overname. Daarmee werd direct de druk op Unilever opgevoerd om het rendement op te voeren. De verkoop van de margarinetak is daar een reactie op.

Magnum in bekers droeg bij aan de omzetstijging

De totale opbrengsten namen met ruim 6 procent toe tot 13,3 miljard euro. Afgezien van de vertekenende effecten van valutaschommelingen en veranderingen van het productaanbod kwam de groei uit op 2,9 procent. De omzettoename was te danken aan hogere prijzen, het verkoopvolume ging licht omlaag. Opkomende markten en nieuwe producten waren de belangrijkste pijlers onder de groei. Unilever wist de ijsverkopen op te voeren onder meer door de populaire Magnum ook aan te bieden in bekers.

6 procent omzetstijging

Dove-verzorgingsproducten speciaal voor baby’s bleken eveneens goed aan te slaan. De totale opbrengsten namen met ruim 6 procent toe tot 13,3 miljard euro. Afgezien van de vertekenende effecten van valutaschommelingen en veranderingen van het productaanbod kwam de groei uit op 2,9 procent. De omzettoename was te danken aan hogere prijzen, het verkoopvolume ging licht omlaag.

Unilever op koers voor flinke autonome groei

Unilever zegt op koers te liggen om de verkopen over heel 2017 op eigen kracht met 3 tot 5 procent op te voeren. Ook de operationele marge en de kasstroom laten naar verwachting een verbetering zien. Daarvoor moet het groeitempo nog wel wat omhoog, maar daar zullen aantrekkende marktomstandigheden vanaf de tweede jaarhelft een handje bij helpen, aldus Pitkethly. ‘Wij zien nu al tekenen dat het op sommige plaatsen economisch beter gaat’, zei hij tegen het ANP.

Wachten op een mooie zomer

Hoe de zaken in het restant van de eerste jaarhelft gaan, zal mede afhangen van het weer en de daarmee samenhangende ijsverkopen, zei Pitkethly. ‘Als de zon schijnt hebben we een goed tweede kwartaal’, zei hij. Vorig jaar was dat evenwel ook het geval, waardoor de lat hoog ligt.

Reageer op dit artikel