nieuws

Pepsi trekt omstreden reclame terug

Fabrikanten 1501

Pepsi trekt omstreden reclame terug
De gewraakte passage in de commercial. Foto: YouTube

PURCHASE – Pepsi heeft een reclame met reality-ster Kendall Jenner geschrapt, nadat het spotje een storm van kritiek had ontlokt.

In het gewraakte filmpje sluit Jenner zich aan bij een demonstratie, waarna ze onder luid gejuich een blikje cola geeft aan een politieagent. Critici verwijten Pepsi dat het filmpje demonstraties belachelijk maakt. Vooral de gelijkenis met beelden rond de ‘Black Lives Matter’-protesten tegen politiegeweld schoten velen in het verkeerde keelgat.

De gewraakte commercial

Bron:Youtube

Pepsi slaat plank mis

De frisdrankfabrikant benadrukte dat het een beeld van ‘eenheid, vrede en begrip’ wilde uitstralen. ‘We hebben de plank duidelijk misgeslagen’, concludeerde het frisdrankconcern echter. ‘Daarvoor bieden we onze excuses aan.’ Het spotje werd door Pepsi dinsdag gelanceerd en woensdag weer ingetrokken. Daarbij werd het filmpje van YouTube gehaald.  Ook alle plannen voor de verdere uitrol zijn geschrapt.

Geen reclamebureau

Marketingdeskundigen wijten de blunder onder meer aan het besluit van de fabrikant om advertentiecampagnes steeds meer door eigen mensen te laten bedenken, in plaats van door externe bureaus. Sommigen wezen er echter op dat alle ophef Pepsi ook veel aandacht oplevert.  Dat kan alsnog zorgen voor hogere cola-verkopen.

Reageer op dit artikel