nieuws

Afslanking drukt resultaten Coca-Cola

Fabrikanten 1387

Afslanking drukt resultaten Coca-Cola

ATLANTA – Coca-Cola heeft zijn winst en omzet vorig kwartaal zien dalen.

De resultaten van Coca-Cola stonden daarbij vooral onder druk door de maatregelen die worden genomen om het bedrijf af te slanken en op termijn winstgevender te maken.

Omzetdaling 11 procent in eerste kwartaal

De frisdrankproducent meldde dinsdag een omzetdaling van 11 procent in het eerste kwartaal, tot 9,1 miljard dollar. Die afname werd bijna geheel toegeschreven aan de structurele verandering van het concern, waarbij de focus wordt verlegd naar minder suikerhoudende dranken en de afstoting van veel bottelingsactiviteiten.

Sprite wordt suikervrij

Zo werd in maart duidelijk dat Coca-Cola in Nederland stopt met de suikerhoudende versie van Sprite. In plaats daarvan wordt de suiker- en calorievrije variant, die nu nog Sprite Zero heet, omgedoopt tot Sprite.

Netto winst Coca-cola een vijfde lager

De nettowinst van Coca-Cola lag vorig kwartaal met 1,2 miljard dollar een vijfde lager dan een jaar eerder. Daarmee werd net niet voldaan aan de verwachtingen van analisten. Op termijn hoopt het concern de winstgevendheid op te kunnen krikken, onder meer door zijn dranken in kleinere verpakkingen te verkopen.

Nieuwe topman

Het concern zet het mes ook dieper in de kosten, met de belofte van 800 miljoen dollar aan extra bezuinigingen. Eerder werden al besparingen van 3 miljard dollar aangekondigd. Topman Muhtar Kent draagt volgende week de leiding van Coca-Cola over aan James Quincey. Hij moet het bedrijf verder wapenen tegen het groeiende verzet tegen frisdranken met veel suiker.

Reageer op dit artikel