nieuws

Heineken neemt Braziliaanse brouwer over

Fabrikanten 1595

Heineken neemt Braziliaanse brouwer over
Heineken neemt Braziliaanse brouwer over.

AMSTERDAM – Heineken heeft een akkoord bereikt met de Japanse bierbrouwer Kirin over de overname van diens activiteiten in Brazilië.

Heineken betaalt  €664 miljoen voor de Braziliaanse brouwer, werd maandag bekendgemaakt. Heineken bevestigde vorige maand al in gesprek te zijn met Kirin. Dat bedrijf twijfelde aan de mogelijkheden om zijn Braziliaanse tak winstgevender te maken, gezien de problemen in de Braziliaanse economie en de sterke concurrentie op de markten voor bier en frisdrank in het land. Onder de vleugels van de bestaande activiteiten van Heineken in Brazilië maakt het bedrijf meer kans, aldus de Japanners. Met de overname van Kirin verstevigt het Nederlandse bedrijf zijn positie in het noorden en noordoosten van het grootste land van Zuid-Amerika. Dat zijn regio’s waar Heineken vooralsnog geen stevige voet aan de grond heeft gekregen.

Operationeel verlies

De Braziliaanse tak van Kirin was vorig jaar goed voor een omzet van omgerekend €1,1 miljard. Daarop werd een operationeel verlies van €85 miljoen geleden. Het bedrijf beschikt over twaalf eigen productielocaties en bedient ongeveer 9 procent van de biermarkt in Brazilië en heeft een marktaandeel van 2 procent op het gebied van frisdrank.

Heineken ziet toekomst in Braziliaanse biermarkt

Ondanks dit verlies en ondanks de zwakke Braziliaanse economie van de afgelopen jaren ziet Heineken brood in de biermarkt van het land. De brouwer wijst daarbij op de groei van de bevolking en het uitzicht op economisch herstel op de langere termijn. Daarbij is er volgens Heineken veel ruimte voor groei van premium-merken, die in Brazilië nog relatief klein zijn maar het de laatste jaren beter deden dan de rest van de markt.

Overname lokale brouwer

Kirin kreeg de onderneming eerder in handen door de overname in 2011 van de lokale bierbrouwer Schincariol voor vier miljard dollar. Het bedrijf werd daarmee de op twee na grootste fabrikant/leverancier van bier en frisdranken in Brazilië met biermerken al Nova Schin, Glacial, Nobel, Devassa, Baden-Baden en het Australische bier Foster’s dat onder licentie wordt gebrouwen.

Eerdere geruchten

Heineken was langer met de Japanse brouwer in onderhandeling. In januari werd dat uiteindelijk formeel bevestigd, maar de geruchten deden enkele maanden geleden ook al de ronde in Japanse media.

Reageer op dit artikel