nieuws

Grieken eisen schadevergoeding van Heineken

Fabrikanten 1651

Grieken eisen schadevergoeding van Heineken

AMSTERDAM – Heineken heeft een schadeclaim van ten minste € 100 miljoen ontvangen van de Griekse bierbrouwer Macedonian Thrace Brewery (MTB).

Heineken zou via zijn dochter Athenian Brewery jarenlang misbruik hebben gemaakt van zijn machtspositie in Griekenland. Bij de rechtbank in Amsterdam moet Heineken zich nu gaan verantwoorden.

Zes procent van de biermarkt

MTB heeft in Griekenland circa 6 procent van de biermarkt in handen, en is vooral bekend van zijn premium bier Vergina. De brouwer gaat naar eigen zeggen al bijna twintig jaar gebukt onder de dominantie van Athenian Brewery.

Boete van mededingsautoriteit

Athenian Brewery kreeg eind 2015 al een boete van € 31,5 miljoen van de Griekse mededingingsautoriteit. De belangrijkste brouwer van Griekenland zou de concurrentie in het land jarenlang hebben gedwarsboomd door exclusieve deals te sluiten met winkeliers. Die kregen bijvoorbeeld kortingen als ze geen bier van concurrenten verkochten. Het beperken van die keuze zou ook hebben geleid tot hogere prijzen over de hele linie.

Heineken wilde desgevraagd geen commentaar geven op de kwestie, maar bevestigde een dagvaarding te hebben ontvangen. Indien nodig zal de brouwer zich verdedigen tegen deze ‘speculatieve claim’, aldus een zegsman.

Reageer op dit artikel