nieuws

Unilever verwacht moeizame start van het jaar

Fabrikanten 1187

Unilever verwacht moeizame start van het jaar

ROTTERDAM – Unilever heeft de groei van zijn verkopen afgelopen maanden zien afzwakken en verwacht een moeizaam begin van 2017. Gedurende het jaar zal de groei wel weer aantrekken.

Dat is althans de voorspelling die de voedings- en verzorgingsmiddelenproducent donderdag deed bij de presentatie van de jaarcijfers.

3,7 procent meer in 2016

Unilever wist zijn verkopen vorig kwartaal met 2,2 procent op te voeren. Daarmee lag de vooruitgang aanzienlijk lager dan in de voorgaande maanden. In heel 2016 gingen de verkopen met 3,7 procent vooruit. Vooral in Brazilië en India heeft Unilever het zwaar. In Brazilië kampt het concern met de aanhoudende economische crisis, terwijl in India het ongeldig verklaren van veelgebruikte bankbiljetten voor grote problemen zorgt. Unilever deed het in beide landen echter beter dan concurrenten, stelde financieel directeur Graeme Pitkethly in een toelichting.

Unilever groeit in Europa amper

Ook in Europa bleef groei grotendeels uit, onder meer omdat de prijzen in veel landen sterk onder druk staan. De verkoop van ijsjes liep wel goed in Europa afgelopen jaar. Toenemende verkopen van deodorant en tandpasta zorgden verder voor een kleine groei bij de verzorgingsmiddelen, terwijl de sterke concurrentie op het gebied van schoonmaakmiddelen de divisie ‘Home Care’ dwarszat. In de VS trok de groei afgelopen jaar aan, terwijl hogere prijzen ook zorgden voor vooruitgang in onder meer Turkije, Rusland en Afrika. Over het geheel genomen presteerde Unilever vorig jaar opnieuw beter dan het gemiddelde in de markt.

Verslaan van de concurrentie doel Unilever

Het verslaan van de concurrentie is ook dit jaar het belangrijkste doel van het concern. Dat moet uiteindelijk leiden tot een toename van de verkopen met 3 tot 5 procent, stelde Pitkethly. De winstgevendheid van het bedrijf neemt daarbij verder toe, voorspelde hij. Het moederbedrijf van merken als Ola, Dove, Knorr en Axe boekte vorig jaar in totaal een omzet van €52,7 miljard. Dat was 1 procent minder dan in 2015. De nettowinst van het concern steeg met 5,5 procent naar €5,5 miljard. De operationele winst verbeterde met bijna 4 procent naar €7,8 miljard.

Reageer op dit artikel