nieuws

Miljardenfusie in tabaksindustrie

Fabrikanten 1799

Miljardenfusie in tabaksindustrie

LONDEN – Tabaksproducent British American Tobacco lijft branchegenoot Reynolds American in en wordt daarmee het grootste tabaksbedrijf ter wereld.

British American Tobacco (BAT) betaalt 49,4 miljard dollar om Reynolds American geheel in te lijven, meldt het bedrijf in een persbericht. BAT had al een belang van circa 42 procent in Reynolds. Een eerder bod van BAT om de branchegenoot geheel in handen te krijgen, werd afgewezen omdat het te laag zou zijn geweest.

Grootste ter wereld in tabaksindustrie

Reynolds is de maker van onder meer Camel en Pall Mall en BAT produceert bijvoorbeeld het sigarettenmerk Lucky Strike. Door de overname ontstaat het grootste beursgenoteerde tabaksbedrijf ter wereld. Tot nu toe was die eer voorbehouden aan sigarettenfabrikant Philip Morris.

Dalend aantal rokers

In de tabaksindustrie vindt een consolidatieslag plaats vanwege het dalende aantal rokers in veel landen. BAT speelde daarin al een belangrijke rol met onder meer de financiering van de overname van het Amerikaanse tabaksbedrijf Lorillard Tobacco Company door Reynolds.

Nederland eerder getroffen

De consolidatieslag, én het dalend aantal rokers, heeft eerder zijn weerslag gehad in Nederland. Bat sloot al in 2006 zijn sigarettenfabriek in Zevenaar. In 2014 sloot Philip Morris zijn sigarettenfabriek in Bergen op Zoom. Beide fabriekssluitingen kostten honderden medewerkers hun baan.

Reageer op dit artikel