nieuws

FrieslandCampina op vingers getikt door RCC

Fabrikanten 2542

FrieslandCampina op vingers getikt door RCC

AMSTERDAM – Friesland Campina heeft onterecht gesuggereerd dat er limoncello zit in ‘Limoncello-pudding’. Dat oordeelt de Reclame Code Commissie (RCC).

Limoncello is een Italiaanse alcoholische drank met een alcoholpercentage tussen 25 procent en 30 procent.

Consument verwacht limoncello

Nu het product ‘Limoncello-pudding’ heet, zal de consument naar het oordeel van de RCC verwachten dat dit product voor in ieder geval een deel uit limoncello bestaat. Dat dit niet het geval is, kan uitsluitend worden afgeleid uit de ingrediëntenlijst.

Misleidend oordeelt RCC

Rekening houdend met de gebruikte bewoordingen, alsmede met de plaats, de kleur en het lettertype van de benaming Limoncello pudding, waarbij het woord ‘limoncello’ groot en dominant in beeld komt, wekt het etiket de verwachting dat het product in enige mate limoncello bevat en is het misleidend volgens de RCC.

Smaak nabootsen

FrieslandCampina heeft in het toetje de smaak van limoncello willen nabootsen.  Volgens het concern is immers niet aannemelijk dat de consument verwacht dat een toetje vergelijkbaar is met een sterk alcoholische drank. Bovendien kan de consument in de ingrediëntendeclaratie lezen dat geen alcohol aan het product is toegevoegd verweerde FrieslandCampina zich. Het product wordt inmiddels niet meer verkocht en is op korte termijn ook niet meer in de supermarkt verkrijgbaar. Daarom blijft een aanbeveling achterwege.

Reageer op dit artikel